Hlavní obsah

Zavírák, otvírák i legenda. Kdo jsou čeští kordisté, kteří v Paříži vybojovali bronz?

Jsou různě staří, pocházejí z odlišných koutů republiky. Společně však táhnou jako jeden tým, a i díky tomu mohou slavit senzační olympijský bronz. Kdo jsou Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr, kteří z Paříže vezou cenný kov ze soutěže kordistů?

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radost českého týmu po postupu

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Bery je legenda, ukázal ve 42 letech svůj nejlepší šerm. Kuba Jurka je náš pan zavírák,“ smál se Rubeš po překvapivém postupu ve čtvrtfinále přes Italy. Pak přišla těsná prohra s  Japonci. Tradiční trojici doplňuje náhradník Čupr, který zasáhl do jednoho souboje o bronz a také on si odveze medaili.

A jak se vlastně říká Rubešovi? „Otvírák. Máme to podle toho, v jakém pořadí nejčastěji chodíme,“ prozradil Jurka. No a Čupr může být třeba supernáhradník. Právě toto kvarteto nejen dostalo po 32 letech český či československý šerm pod pět kruhů, ale hned zaznamenalo málo očekávaný a o to příjemnější úspěch.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jiří Beran

Pokud se nerozhodne jinak, má za sebou poslední zápas bohaté kariéry. Ve 42 letech je v Paříži nejstarším českým olympionikem. Skromný muž, jehož sportovním snem prý je, aby byl vzorem pro mladé šermíře.

Pochází z Prahy a za manželku má rodačku z Kolumbie Cristinu. Beran je nejúspěšnějším tuzemským kordistou posledních dvou dekád. „Kariéru jsem si užil a teď přijde poslední krok. Na jednotlivce dorazí rodina, která se mnou na žádném turnaji nebyla. Bude to krásné loučení, však kdo by se nechtěl loučit pod pěti kruhy, na družstva zase dorazí spousta kamarádů, samozřejmě tam bude i táta jako trenér,“ líčil Beran před odletem do Francie.

Proslavil se mimo jiné i na olympiádě v Rio de Janeiru před osmi lety, kdy se stal symbolem sportovního fair play, když si nechal zrušit zásah, který mu rozhodčí mylně přisoudili. Miluje hudbu a hraje na bicí v kapele. A jeho životní motto zní: „Na konci vždy vše dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak to potom ještě není konec.“

Jak výstižné pro páteční bronzovou tečku.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radost Jiřího Berana

Jakub Jurka

Zmíněný „zavírak“, který dokáže stáhnout zdánlivě nedostižné manko. S rovnými dvěma metry se pyšní nejvyšší postavou z české sestavy. Před Paříží tvrdil, že jeho snem je získat medaili na OH nebo MS. Tak tady ji milovník jízdy na kole, turistiky, IT nebo fyziologie člověka má.

A že vám příjmení pětadvacetiletého rodáka z Olomouce, který už od mládí patřil k největším talentům českého šermu, něco říká? Rozhodně. Jeho dědou je Jaroslav Jurka, který se na olympiádu podíval dvakrát na přelomu 70. a 80. let.

Jaroslav získal stříbro v soutěži kordistů na mistrovství světa 1985, Český šermířský svaz jej před časem prohlásil nejvýraznější šermířskou osobností naší země. Jurka získal přízvisko Šermíř století.

Jurka nejmladší je juniorským mistrem světa a teď i olympijským medailistou. Kromě dědy ho trénuje otec Tomáš, rovněž bývalý šermíř. No a vedle sportu stíhá Jakub ještě v Olomouci studovat na fakultě tělesné kultury a rozjíždí marketingovou firmu.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Jakub Jurka předváděl parádní výkony.

Martin Rubeš

Už máme zástupce hlavního města a Moravy, teď se přesuňme na západ. Konkrétně do Karlových Varů, kde se Rubeš připravuje pod vedením svého otce. Po něm zdědil nejen šermířský talent, ale také jméno.

V životě se řídí heslem: „Nekňuč a makej!“ Už jen účastí a možností zasoutěžit si v prostředí Grand Palais si splnil to, o čem poslední roky snil.

Kromě interního oslovení „otvírák“ říkají 27letému čahounovi klasicky „Ruby“. A kdo ví, třeba má milovník italské kuchyně tuto přezdívku na různých videohrách na playstationu, který čas od času vezme do ruky.

Bronz rozhodně není jeho prvním velkým úspěchem. V životopise má tučným písmem zaznamenán například rok 2019, kdy se stal vítězem světové letní Univerziády v Neapoli. Podobně jako Jurka studuje vysokou školu a zkouší štěstí v podnikání.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Martin Rubeš se raduje.

Michal Čupr

Věděl, že v Paříži bude plnit roli náhradníka. Obrovská dramata sledoval z prostoru jen kousek vedle planší, než přišla jeho chvíle. Je rodákem z Ústí nad Labem, aktuálně se však připravuje v Litoměřicích.

Ve 32 letech má už mnohé za sebou. Říká, že hlavní je se nikdy nevzdávat. Každopádně má jednu velkou výhodu. Jako vystudovaný fyzioterapeut má možnost, pokud je potřeba, postarat se o své tělo sám.

Ale to není všechno, Čupra symbolizuje i jedno netradiční spojení. Kromě zdravotnického oboru vystudoval v Ústí také geografii na přírodovědecké fakultě.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.