Hlavní obsah

Nepříjemná zpráva. Češi musí na olympiádě oželet další medailovou naději

Aktualizováno

Po zraněné tenistce Markétě Vondroušové přichází pro českou výpravu na olympiádě další velká nepříjemnost a vynucená absence. A opět se týká sportovce s medailovými ambicemi. Svůj start v Paříži musel vzdát kvůli zranění achilovky zápasník Artur Omarov.

Živě: Záběry z Paříže v zahajovací den olympiádyVideo: REUTERS/AP

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Před třemi lety konečně prolomil smůlu kvalifikačních turnajů a poprvé se probojoval pod pět olympijských kruhů. V Tokiu rodák z Dagestánu, jenž od svých čtyř let vyrůstal s matkou v Česku, skončil hned po prvním zápase, měl tak velkou motivaci si v Paříži spravit chuť.

Vloni získal medaili na mistrovství světa i Evropy, ve Francii se těšil, jak se poprvé představí před zraky své rodiny. I jeho trenér Václav Scheiner už si nechal doplnit tetování o připomínku účasti na hrách v Paříži. Jenže velký zápasnický srdcař musí zůstat doma…

Přišel poslední intenzivní zápasnický trénink a při něm rána značící prasklou achilovku. Operace a sešití šlachy, konec olympijského snu. „Artur musí mít nohu fixovanou, standardně doba léčení trvá tři až šest týdnů. Je to smutné, ale je naprosto vyloučené, že by se mohl zapojit do olympijské soutěže,“ hlásil šéflékař českých olympioniků Jiří Neumann.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Vnímám to jako ohromnou sportovní tragédii. Je mi nesmírně líto, že Artur nezavrší svoji sportovní cestu na olympijských hrách v Paříži, kde měl ambice i výkonnost na to reálně bojovat o olympijskou medaili, která mu jediná ve sbírce chybí,“ litoval i předseda zápasnického svazu Robert Mazouch.