Hlavní obsah

Odhalení! Olympijský oheň je falešný

Iluze je takřka dokonalá. Jako by pod balonem hořel opravdový oheň, ale nic takového v realitě pařížské olympiády neplatí. Ve snaze uspořádat nejzelenější hry všech dob vytvořili organizátoři ve francouzské metropoli symbol „ekologické odpovědnosti“. List The Telegraph přichází s odhalením, že u olympijského ohně se nemusíte bát, že byste se spálili.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Balon krátce po slavnostním zahájení

Článek
Fotogalerie

Celý zahajovací ceremoniál byl vnímán rozporuplně, každopádně je třeba ho brát jako nejrevolučnější v olympijské historii. A snad nejpozoruhodnější počin páteční večerní párty v Paříži byl ponechán na úplný konec. Ekologicky zcela nezávadného vodního „plamene“ se může kdokoli bez obav dotknout. Nepálí. Žádná romantika.

Přitom vše navozovalo okouzlující dojem poté, co atletika Marie-José Pérecová a judista Teddy Riner pochodní „zažehli“ plamen pod horkovzdušným balonem, který pomalu stoupal k noční obloze.

Jak píše The Telegraph, ve skutečnosti je celý „ohnivý“ efekt způsoben 40 LED svítidly a 200 vysokotlakými mlžnými tryskami, které dohromady vytvářejí přesvědčivou iluzi.

Výsledek působí až tak věrohodně, že podle očitých svědků ani přes den není na první pohled poznat, že je vše jinak.

Organizátoři se tím vyloženě nechlubí, ale ani to netají. Zdůrazňují ovšem, že Paříž si dala za cíl vyprojektovat nejzelenější hry všech dob. Plamen obvykle závislý na palivu by s tím tak úplně nekorespondoval.

„Chtěli jsme použít novou technologii, aby neprodukovala mnoho emisí,“ cituje britský list Tonyho Estangueta, šéfa organizačního výboru. „Byli jsme ambiciózní a chtěli jsme dát dohromady něco velkolepého a zároveň odpovědného k životnímu prostředí.“

Během dne je plamen s balonem uzemněn v Tuilerijských zahradách, což umožňuje návštěvníkům, kteří se zaregistrují a mají vstupenky, vidět vše zblízka. Za soumraku se balon opět zvedne do vzduchu a vznáší se 30 metrů nad zemí.

„Světlo, magické a sjednocující. Bude to maják v noci a slunce na dosah přes den. Oheň, který v něm hoří, bude vytvořen ze světla a vody, jako chladivá oáza v srdci léta,“ uvedl vznosně autor Mathieu Lehanneur.

Pro tradicionalisty to může být zklamání. Možná i porušení direktiv olympijského hnutí.

Vždyť pokaždé měsíce před hrami se na místě starověkých olympijských her v Olympii v Řecku zapaluje plamen pomocí světla slunce a parabolického zrcadla. Štafeta jej za velkého humbuku přenese do dějiště her, pak hoří na pylonu, než dojde k jeho pohasnutí během závěrečného ceremoniálu. Teď to vypadá jako komedie, podvod…

Organizátoři těchto her argumentují, že plamen je symbolický a budou udržovat i konvenční zapálené světlo poblíž, tak aby nedošlo k jeho předčasnému zhasnutí. „Pro olympijské hnutí je důležitý symbol plamene,“ zní z řad pořadatelů. Skutečný, v malé nádobě krytý oheň z Olympie, je v bezprostřední blízkosti toho ekologického a je označen.

Posvátnost olympijského ohně není zpochybněna zdaleka poprvé. Stalo se tak kupříkladu v roce 1976, kdy byl plamen „přeměněn“ na rádiový signál a vysílán z Evropy do Ottawy. Tepelný senzor detekoval plamen a poslal jej přes satelit do Kanady, v Montrealu pak plál nad olympijským stadionem. Falešný? Pravý?

Tentokrát je zcela jisté, že Riner a Pérecová ve skutečnosti oheň pod balonem určitě nezapálili.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.