Hlavní obsah

Z šéfa je zahradník. První Češi míří do olympijské vesnice, a tak Doktor musel sekat zuboženou trávu

Už ve čtvrtek do olympijské vesnice v Paříži vstoupí první čeští sportovci. Všichni budou ubytování v jedné společné budově, ale ač šéf olympijské výpravy Martin Doktor je ze zdejší vesničky nadšen, tak se stejně před příjezdem reprezentantů zapotil. Tráva i truhlíky s rostlinami před „hotýlkem“ byly v zuboženém stavu, a tak musel Doktor nastoupit se strunovou sekačkou a dát okolí českého domku do pucu. „Asi sem dlouho nikdo nevlezl a bylo to tady ve strašném stavu,“ popisuje.

Foto: ČOV/CZECHTEAM.TV

Šéf české olympijské výpravy musel před příjezdem sportovců sekat v olympijské vesnici trávu.

Článek

Svou roli zahradníka ale bere s humorem, vlastně po hodinách řešení akreditací a sezení v kanceláři přišla vhod, byť účetního Českého olympijského výboru asi výdajové položky „motyčky, lopatky, hrabě a strunovka“ lehce zaskočí. „V každé olympijské vesnici nás překvapí něco, s čím jsme nepočítali. Ale tady těch věcí bylo relativně málo. A člověk rád chvíli maká fyzicky,“ přiznal Doktor v rozhovoru pro ČOV.

Naopak na ni zkušený bafuňář i někdejší zlatých hoch z Atlanty pěje chválu a označuje za nejlepší a nejhezčí olympijskou vesnici v dějinách. „Vesnice je nádherná. Skutečně se mi líbí vize, že jsou tady budovy, které budou sloužit k bydlení, pak i budovy, z kterých budou obchody či kanceláře. Není to nudné sídliště s paneláky, kde je ubytováno hodně lidí. Nejsou tu dvě budovy, které by byly stejné,“ líčí.

Uvnitř vesnice jezdí elektrobusy, jsou tu i sdílená kola. Své si navíc dovezou i Češi. Obvykle má Doktor coby šéf výpravy dva jasné požadavky: aby tým bydlel blízko jídelně a pokoje měli sportovci v nižších patrech. „Tady jsme to ale vyměnili za to, že jsme ve velmi klidném koutu vesnice.“

V pokojích měnil jen matrace, protože ty mají Češi speciální. „Jsou různé typy, protože drobná gymnastka nemůže spát na stejné posteli jako atlet, který soutěží ve vrhu koulí.“

Český domek bude mít společnou klubovnu, na stěnách jsou tu fotografie olympijských vítězů. U vchodu bude chladící bazének pro regeneraci a na horní terase bude odpočívárna, kde půjde sledovat televizní přenosy nebo romanticky hledět na baziliku Sacré-Cœur.