Hlavní obsah

Z ničeho se nerozsypu, hlásí Ondra před finále. Favorizuje japonský supertalent

Už neobjíždí všechny velké podniky. „V mém věku je lepší si vybrat pár závodů a na ně se soustředit,“ říká 31letý sportovní lezec Adam Ondra. Jedním z vrcholů bude páteční olympijské finále v kombinaci. „Myslím, že jsem na koni a zároveň ne pod gigantickým tlakem,“ konstatuje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český sportovní lezec Adam Ondra se pokusí v Paříži vylepšit šesté místo z olympiády v Tokiu.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Při tokijské lezecké premiéře pod pěti kruhy patřil Ondra mezi hlavní adepty na medaili. Nakonec z toho bylo šesté místo. O tři roky později má na to, aby výsledek vylepšil. Navíc v novém formátu soutěže, kdy zmizelo jeho neoblíbené lezení na rychlost a kombinace se skládá jen z boulderingu a obtížnosti.

„Myslím, že se vyplatilo zůstat, i co se týče mediálního zájmu, poslední dobou lehce v ústraní. Pomohly tomu i trošku horší výkony v olympijské kvalifikaci. Před Paříží jsem se necítil jako žhavý favorit, ale věděl jsem, že jsme v přípravě udělali opravdu skvělou práci,“ popisuje.

Zejména středeční obtížnost se Ondrovi povedla. Měl z ní dobrý pocit, jaký ve své jinak parádní disciplíně v aktuální sezoně moc nezažíval. Cítil se uvolněný a plný sil. Před finále si dal aktivní odpočinek, maximálně lehkou procházku. Důležité je se nastavit hlavně psychicky a dobře se vyspat. Ráno Ondra zamíří do izolace a bude se už jen plně soustředit.

Nejprve ho od 10:15 čekají čtyři bouldery, na každém může získat až 25 bodů. Následuje krátká pauza a ve 12:35 startuje obtížnost. Jedna cesta, žádná oprava a znovu maximálně 100 bodů. Pak se všechno sečte a bude jasno o olympijských medailistech. „Máme formát vyzkoušený, dělal jsem ho i při simulacích v tréninku,“ prozrazuje brněnský rodák.

Do finále se dostal jako třetí nejlepší. Naskočí po boku dalších sedmi soupeřů, mezi nimiž překvapivě chybí zejména Japonec Tomoa Narasaki, ale také Němec Alexandr Megos nebo domácí naděje Sam Avezou. Konkurence je i tak obrovská včetně obhájce zlata Alberta Ginése Lópeze ze Španělska, Francouze Paula Jenfta či Američana Colina Duffyho.

„V olympijské kvalifikaci jsem koukal, kolik výborných boulderistů se hrozně zlepšilo na laně. Oproti Tokiu jsou zde 19letý Brit Toby Roberts a ještě o dva roky mladší Japonec Sorato Anraku. Dva naprostí favorité, kteří jsou velmi těžko k poražení,“ zmiňuje Ondra hlavní adepty na zlato. A zároveň nejlepší muže semifinále.

Zejména Anraku udivuje lezecký svět. „Trošku mu závidím,“ usmívá se Ondra. „Ví, že je na první olympiádě a určitě má na to, vyhrát. Zároveň ale tuší, že pokud to nevyjde, má ještě spoustu možností. My starší, třeba s Rakušanem Jakobem Schubertem nebo Megosem, jsme měli nejlepší výsledky, když lezení na hrách nebylo,“ zamýšlí se Ondra.

Sám v hlavě jistě má, že cenný kov je reálný. „Ať už bude medaile jakákoliv, budu štěstím bez sebe. Obtížnost ukázala, že úroveň bych měl, ale každý závod je jiný. Jedeme zase od nuly.“

Hodně záleží, jaké cesty stavěči zvolí. Ondra si dovolí tvrdit, že kdyby se závodilo ve spárovém lezení či lezení komínů, porazil by ho málokdo. Proto vyhlíží určité prvky, na nichž by mohl mít oproti soupeřům navrch.

„Složitější cesta na vymyšlení je pro mě lepší. Samozřejmě se mi to může vymstít, ale čím komplexnější, tím více dokážu využít svoji techniku. Pokud jde hlavně o hrubou sílu, jsem v těžší pozici, i když fyzičku jsme hodně trénovali,“ dodává.

Tudíž těžší cesta může znamenat snadnější útok na medaili.

„Jsem v takové mentální zóně, že je mi to jedno. Budu připravený na všechno. Když zahlédnu krok, kde si řeknu, že je přesně pro mě, dostanu se do ještě větší pohody. Nebude na mě moc velký tlak a určitě se nerozsypu z ničeho, co pro nás přichystají,“ vzkazuje Ondra.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.