Hlavní obsah

Kontroverzní boxerky dostaly na OH zelenou. Genderová ideologie zabíjí ženy, říká legenda

Olympijský výbor povolil start dvou boxerek Imán Chalifové z Alžírska a Lin Yu-Ting z Tchaj-wanu na olympijských hrách v Paříži. Přitom v loňském roce byly obě diskvalifikovány z mistrovství světa, jelikož bylo zjištěno, že mají vysokou hladinu testosteronu a ani jedna neprošla testem na pohlaví.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Boxerka Imán Chalifová může nastoupit na olympijských hrách v soutěži žen, byť před rokem neprošla testem na pohlaví.

Článek

„Je šokující, že jim bylo povoleno nastoupit. Co se to děje?“ napsala na sociální síti X irská boxerská legenda Barry McGuigan.

Ten však nebyl jediný, který se pustil do kritiky rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru. Americká plavkyně Nancy Hogsheadová, která pod pěti kruhy v roce 1984 získala tři zlaté medaile, vyřkla tvrzení, že „genderová ideologie zabijí ženy“.

„Připomeňme si, že muži, ať už se identifikují jakkoli, mají o 162 procent silnější úder než ženy. To je největší výkonnostní rozdíl mezi muži a ženami,“ dodala na sociální síti X bývalá plavkyně.

Mezinárodní olympijský výbor si však za svým rozhodnutím pevně stojí. „Všichni sportovci účastnící se boxerského turnaje dodržují předpisy o způsobilosti a vstupu do soutěže, jakož i všechny platné lékařské předpisy v souladu s boxerskou jednotkou pro Paříž 2024,“ vydal prohlášení mluvčí MOV.

Khelifová i Yu-Ting byly diskvalifikovány před rokem z mistrovství světa v boxu žen v Dillí poté, co neprošly sérií testů DNA. Prezident Mezinárodní boxerské asociace (IBA) tvrdil, že testy prokázaly přítomnost „chromozomů XY“, které jsou pro muže charakteristické.

„Odhalili jsme sportovce, kteří se snažili oklamat své kolegy a předstírali, že jsou ženy,“ dodal.

Jak je tedy možné, že obě nastoupí do ringu v Paříži?

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

IBA byla kvůli obavám o zvládnutí řízení olympijského turnaje zbavena práva pořádat soutěže v Paříži a Mezinárodní olympijský výbor má volnější podmínky pro start a tvrdí, že obě ženy jsou způsobilé soutěžit.

Alžírský olympijský výbor se po kauze z loňského roku zastával své zápasnice. Diskvalifikace podle něj byla spiknutím a uvedl, že za vysokou hladinou testosteronu byly zdravotní důvody.

Se svými zkušenostmi se po zápase s diskvalifikovanou boxerkou přihlásila i Mexičanka Brianda Tamarová. „Její údery mě hodně bolely. Takhle jsem se necítila za celou svoji kariéru. Jsem ráda, že jsem bezpečně vyvázla z ringu,“ řekla.

Alžírská reprezentantka Chelifová nastoupí ve své velterové váze ve čtvrtek proti Italce Cariniové. V pátek pak přijde na řadu i Thajka Yu-Ting v pérové váze.