Hlavní obsah

Z kanceláře až na olympiádu. Američanka se kvůli snu vzdala milionů

Roční plat v řádu statisíců dolarů, tedy milionů korun. Jistota, které by se málokdo dobrovolně vzdal. Sunny Choiová tak ale učinila. Pohodové sezení v kanceláři vyměnila za tvrdý trénink, díky němuž se kvalifikovala na probíhající olympijské hry v Paříži. „Zpátky bych už neměnila,“ hlásí 35letá Američanka, která bude svoji zemi reprezentovat v breakdance.

Foto: Profimedia.cz

Američanka Sunny Choiová

Článek

Daná disciplína se na olympijských hrách objevuje poprvé v historii. Právě to dodalo Choiové odvahu se vykašlat na úspěšnou kariéru projektové manažerky v korporátech a naplno se věnovat celoživotní vášni. „Už jsem to nezvládala. Potřebovala jsem najít únikovou cestu. Bála jsem se, že strávím celý život u monitoru, jen abych si udržela pravidelný přísun financí,“ vzpomíná.

Když se dozvěděla, že pod pět kruhů poprvé přichází breakdance, pár měsíců váhala. Ale jakožto jedna ze světových hvězd dané disciplíny tušila, že tenhle mečbol musí proměnit. V kosmetické firmě Estée Lauder práskla dveřmi a od počátku minulého roku začala naplno trénovat. „Byl to opravdová výzva. Poprvé v životě jsem se musela spolehnout jen sama na sebe,“ přemítá Choiová.

„Úplně jsem překopala své výdaje, začala jinak nakládat s penězi. Naštěstí jsem našla několik sponzorů, ale ani tak to není jednoduché,“ krčí rameny. „Doufám, že olympiáda zvýší povědomí o breakdance natolik, že se naskytnou další šance si přivydělat,“ věří americká reprezentantka s kořeny v Jižní Koreji.

V pětatřiceti ale musela olympijskému snu obětovat o dost více než některé z jejích soupeřek, které jsou o generaci mladší. „Ptala jsem se sama sebe. Chci o pár let odložit založení rodiny? Koupi vlastního domu?“

Dle vlastních slov je ale šťastnější než kdy dříve. A pokud se jí podaří vybojovat cenný kov, obtížného rozhodnutí už tuplem nebude litovat. Silný příběh dojde k rozuzlení 9. srpna, kdy začíná i končí soupeření ženské kategorie v breakdance.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.