Hlavní obsah

Švíková skončila devátá. Ale dokázala jsem, že to jde i bez moře, hřálo ji

Aktualizováno

Ze čtyřiadvaceti startujících dokázala projít během čtrnácti jízd olympijské regaty mezi deset nejlepších do medailových bojů. V sobotu se česká windsurfařka Kateřina Švíková v Marseille pokusila zaútočit v třídě iQFoil na zisk cenného kovu. Nejprve ale musela zvládnout čtvrtfinále, které začalo s malým zpožděním. To se jí nepovedlo a při své olympijské premiéře obsadila konečné 9. místo.

Zpětně to asi budu hodnotit jako super umístění, teď mě to trošku mrzí, říká windsurfařka Kateřina Švíková Video: Český svaz jachtingu

Článek

„Psychicky bylo pro mě čtvrtfinále docela náročné. Bohužel nám nevyšla strana, na kterou jsme jely, v tom okamžiku jsem nebyla ani na postupových pozicích. Chtěla jsem ještě bojovat o nějaké lepší umístění. Trošku mě to mrzí, mohla jsem ve čtvrtfinále ještě nějaké holky předjet,“ hodnotila 23letá Švíková.

Po čtrnácti kvalifikačních jízdách páté místo a s přehledem postoupila do čtvrtfinále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Start čtvrtfinálové jízdy české závodnici vyšel. Dostala se na přední pozice. O dvě postupová místa bojovalo celkem sedm jachtařek. První brankou projela Švíková jako čtvrtá s minimální ztrátou, na druhé byla šestá s odstupem osmi vteřin na vedoucí Francouzku.

Při obratu odvál vítr českou jachtařku daleko od bójky a nabrala velikou ztrátu 34 vteřin na úvodní dvojici Bazo Germanová a Jen Čeng. Smazat už ji nedokázala a cílem ve čtvrtfinále projela jako šestá.

Postup vybojovaly až desátá z kvalifikace Číňanka Jen Čeng a Peruánka Bazo Germanová, která v kvalifikaci skončila sedmá. Česká reprezentantka si z Marseille odveze konečné deváté místo.

„Ale jsem spokojená s celým závodem, myslím, že to nikdo nečekal, že to je super výsledek pro celý český jachting. Pro mě byl už velký úspěch, že jsem mohla bojovat na olympiádě jako závodnice ze země, která nemá moře, ukázat všem ostatním, že to jde, a užít si nádherné prostředí tady v Marseille i atmosféru pod pěti kruhy. Zpětně určitě budu hodnotit 9. místo jako skvělé,“ je si jistá.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Čtvrtfinále windsurfingu