Hlavní obsah

Vysmál se jí celý svět. Po ostudě na olympiádě se teď Australanka omlouvá

Její výkon na olympiádě v Paříži se zařadil k nejdiskutovanějším momentům her, ale rozhodně ne v pozitivním smyslu. Představení australské brejkařky Rachael Gunnové závodící pod přezdívkou Raygun vzbudil po celém světě vesměs pohoršení a různá podezření. Sama olympionička se nyní omluvila za to, co jejímu sportu způsobila.

Foto: Profimedia.cz

Rachael Gunnová na OH v Paříži

Článek

Skákala jako klokan, plazila se po zemi a u rozhodčích si za své podivné výstupy nevybojovala ani bod a všechny souboje pod pěti kruhy prohrála. Fanoušci její pojetí breakdancingu také nevydýchali a z rodné Austrálie se začaly ozývat silné odsudky, že zesměšnila celou zemi i tamní brejkařskou komunitu, která si také vyslechla své.

„Jsem smutná, že musím poslouchat tuhle kritiku, a velmi se omlouvám celé komunitě za ostré reakce, které si musela vyslechnout. Já ale nemám kontrolu nad tím, jak lidé reagují,“ promluvila Gunnová o následcích svého olympijského startu v pořadu The Project stanice Network 10.

Nad ním se podivovala například zpěvačka Adele, která se během koncertu v Mnichově vyjádřila k představení Gunnové v tom smyslu, že neví, zda šlo o vtip, nebo to bylo míněno vážně.

Svět také pobavila herečka Rachel Dratchová, která Gunnovou parodovala v pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

„Gunnová zesměšnila celou australskou scénu, hodně z nás tohle ranilo,“ řekla například pro BBC průkopnice hip hopu v Austrálii Spice.

Rozjely se také spekulace o tom, že její kvalifikace na OH byl podvod, do něhož měl být zapleten i její manžel.

„Ty konspirační teorie byly hrozné. Byla jsem nejlepší brejkařkou v Austrálii v letech 2020, 2022 a 2023. Byla jsem zvaná na spousty světových šampionátů. Takže výsledky mám. V závodech se ale pak může stát cokoliv,“ popírala nařčení.

36letá sportovkyně, která se breakdancingu věnuje i ve své akademické dráze, vysvětlila svá excentrická vystoupení pod pěti kruhy tím, že se snažila sportovní nedostatky vykompenzovat uměleckým výrazivem.

„Věděla jsem, že ty holky nemůžu porazit tím, v čem jsou ony nejlepší, tedy dynamikou a silovými pohyby. Chtěla jsem se hýbat jinak a tím se odlišit,“ uvedla.