Hlavní obsah

Šéf amerického antidopingu vytočil Rusy do běla. Provokace, vydírání! zní z Dumy

Napětí mezi Ruskem a USA přetrvává i ve sportovním světě. Teď ho přiživila dvojice ruských pranksterů vystupujících na síti Telegram pod jmény Vovan a Lexus. Když se ale dovolali šéfovi americké antidopingové agentury (USADA) Travisi Tygartovi, představili se pod úplně jinými jmény…

Foto: Profimedia.cz

Travis Tygart, napálený šéf Americké antidopingové agentury.

Článek

Ve svém podvodném telefonátu vystupovali jako zástupci afrických zemí a zajímali se o účast „svých“ sportovců na Hrách přátelství. Pod tímto názvem chystají Rusové svoji obdobu olympiády. Původně se měla konat vloni, nakonec má proběhnout v Moskvě a Jekatěrinburgu někdy během příštího roku.

Datum ještě oznámeno nebylo, zato se Rusové už pochlubili žádostmi o účast od 2500 sportovců ze 137 zemí, kteří mají bojovat o 283 sad medailí ve 36 sportech. Na rozdíl od olympijských her i s lákavými finančními odměnami.

Jenže Tygart v hovoru ohlásil, že kdo se zúčastní této akce, která nebude podléhat antidopingovým kontrolám mezinárodních federací, nebude pak moct startovat na olympiádě.

Hovor, v němž Tygart rovněž řekl, že Mezinárodní olympijský výbor se těmito hrami může cítit vážně ohrožen, se pak objevil na síti Telegram. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Je to provokace. Nepozveme Tygarta na Hry přátelství do Ruska,“ ohlásil „sankci“ poslanec dumy Dmitrij Sviščev. „Měl by se spíše soustředit na dopingové problémy ve své zemi,“ připomněl poslanec dopingové kauzy, které se objevily v USA, i odlišná antidopingová pravidla v řadě tamních profesionálních soutěžích.

Ještě ostřejší byla Světlana Žurovová, další poslankyně dumy a olympijská vítězka v rychlobruslení. Ta Trygartova slova označila za absolutní vydírání a zastrašování sportovců s tím, že tato akce nijak neodporuje kodexu WADA a dopingové testy budou prováděny.

Tygart není prvním funkcionářem, který dvojici Vovan a Lexus naletěl. Podobně už se nechali nachytat končící předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který se během 27minutového hovoru na jejich žádost dokonce pomodlil k neexistujícímu bohu.

Další jejich obětí byl polský šéf Světové antidopingové agentury WADA Witold Baňka. Pranksteři Vladimir Kuzněcov and Alexej Stoljarov při telefonátech rovněž vystupovali jako zástupci afrických zemí.

Rusko rozděluje kandidáty

Rusko a jeho návrat do soutěží bude i jedním ze zásadních témat březnové volby nového předsedy MOV.

Zatímco Sebastian Coe už v pozici šéfa Světové atletiky ukázal svůj nekompromisní postoj vůči Rusku při dopingové kauze i po agresi na Ukrajině, další z favoritů na prestižní post Juan Antonio Samaranch ml. se podle svých vyjádření zdá být vstřícnější k plnohodnotnému návratu Rusů.

„Hned, jak to bude možné, bychom rádi přehodnotili reintegraci Ruského olympijského výboru,“ ohlásil na konferenci v Budapešti. „Dnes stále flagrantně porušují Olympijskou chartu. Ale pokud tyto důvody pominou, budeme muset tvrdě pracovat, abychom dostali Rusko zpět,“ citovala ho agentura AFP.

Samaranch zdůraznil, že Rusko nebylo vyloučeno za útok na Ukrajinu, ale za porušení olympijského příměří v roce 2022. Her v Paříži se zúčastnilo pod neutrální vlajkou patnáct ruských sportovců.