Hlavní obsah

Vyčerpaná Krejčíková: Takový program se nedá vydržet. Proč nás nikdo neposlouchá?

Po pětiminutovém rozhovoru s českými novináři se neodebrala do hráčských šaten, ale zcela vyčerpaně zůstala sedět na jedné z volných židlí v mixzóně. Byl to na Barboru Krejčíkovou smutný, leč v mnohém výstižný pohled. Česká tenistka kvůli nabitému programu olympijských soutěží znovu absolvovala dva zápasy za den a v Paříži, kam přiletěla v pátek, téměř nezná odpočinek. A zničující rozpis ji dohnal ve čtvrtfinále dvouhry proti Slovence Schmiedlové. „Už jsem prostě nemohla, neměla jsem energii,“ říkala večer, když alespoň úspěšně zvládla čtyřhru.

Foto: Phil Noble, Reuters

Tenistka Barbora Krejčíková po boku Kateřiny Siniakové ve dvouhře. Byl to její šestý zápas ve čtyřech dnech.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Za čtyři dny odehrála v pařížském areálu Roland Garros, převlečeném do olympijského hávu, šest zápasů. I se čtyřhrou strávila dohromady na kurtech ve spalujícím horku přes 11 a půl hodiny!

„Jsem ráda, že stojím a že už mám konec. Udělám si regeneraci a pojedu se pořádně vyspat, protože teď jsem spánku moc nedala. V noci na středu jsem šla spát až o půl druhé, vstávala jsem v osm ráno. Zase jsem hrála v největším pařáku, energie bylo strašně málo. Dolovala jsem ji ze všech možných stran a musím doufat, že to bude ve čtvrtek lepší,“ říkala Krejčíková.

Ona je „obětí“ našponovaného kalendáře olympijského turnaje, protože poté, co se v sobotu kvůli dešti neodehrála velká část zápasů, dohánějí organizátoři manko, jak mohou. Mače sekají jak „Baťa cvičky“. A tím, že Češka toužila uspět ve dvouhře i čtyřhře, kde s parťačkou Siniakovou obhajují zlato, s ní nemá program slitování. A nad tím – nejen – wimbledonská šampionka kroutí hlavou.

„Olympiáda je velký turnaj, pro mě má stejnou úroveň jako grandslam a mělo by to být rozfázované do 14 dní, jako je to u grandslamů. Nebo alespoň do deseti, protože zdvojovat zápasy se podle mě nedá vydržet,“ říkala Krejčíková.

Sama popisuje, že se s ostatními hráči a hráčkami snažili tlačit na vedení světového tenisu, aby olympijský plán byl shovívavější, ale… „Tlačíme ze všech možných stran, ale přijde nám, že nás nikdo neposlouchá,“ řekne smutně.

Ne, nehledala výmluvy, že kvůli tomu se Slovenkou ztratila čtvrtfinále. Naopak jí vysekla poklonu za předvedenou hru a popřála, aby právě jí to „cinklo“. „Bylo vidět, že má víc sil, než mám já, a že jí to vedro nevadilo. Od začátku jsem prohrávala, a když jsem se vrátila do stavu 4:4, tak mi to nevyšlo. První set byl zlomový. Potom jsem se snažila i ve druhém setu najít energii, ale už jsem prostě nemohla. Bylo toho moc, neměla jsem energii.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Se sebezapřením pak odehrála podvečerní debl, který měl vítěznou tečku a ona je tak s Kateřinou Siniakovou ve čtvrtfinále.

„Kačka mě držela. Drželi mě čeští fanoušci. I když mi singl nevyšel, tak jsem nechtěla v deblu zklamat. Chtěla jsem bojovat dál a nechat na kurtu všechno jako v předchozích zápasech,“ řekla Krejčíková. „Chtěla bych hrát dál dvě soutěže, ale nestalo se tak. Je těžké to skousnout, ale jsem ráda, že hraju aspoň jednu. Budu se snažit udělat co nejlepší regeneraci, zkusím se dát co nejvíc do kupy, abych zítra měla energie víc a abychom mohly bojovat dál.“

Ve čtvrtek odpoledne bude na kurtu znovu - se Siniakovou se o semifinále utkají s Ruskami hrajícími v neutrálních barvách Dianou Šnajderovou a Mirrou Andrejevovou.