Hlavní obsah

Všichni čeští tenisté zůstávají v boji o medaile. Macháč jako Terminátor dokonce o tři

Na rozdíl od mnoha jiných českých olympioniků přilétali do Paříže na poslední chvíli, občas jen pár desítek hodin předtím, než se rozjely jejich soutěže. Byli lehce smutní, že si úplně neužijí olympijskou atmosféru a že po případném vyřazení zase – jak velí jejich kočovné povolání – sbalí kufry a pofrčí dál. Jenže čeští tenisté a tenistky si zatím úspěšně prodlužují francouzský pobyt, protože všech sedm olympioniků zůstává i po třech odehraných dnech ve hře o medaile. Tomáš Macháč dokonce o tři!

Foto: Claudia Greco, Reuters

Tomáš Macháč se raduje po vítězství ve smíšené čtyřhře.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Když Adam Pavlásek minulý čtvrtek spatřil, koho jim do úvodního kola deblu přiřkl los, lehce pozvedl obočí. Duo Britů Salisbury - Skupski bylo nasazenou pětkou, ve čtyřhře se spoustou zkušeností. „Ale věřil jsem, že můžeme uspět, protože Tomáš teď hraje skvěle, přímo neskutečně, a je na vlně. A že můžeme porazit kohokoliv.“

Jak věřil, tak si i stalo a on s parťákem Macháčem proletěl do dalšího kola mezi šestnáct nejlepších a v úterý večer je v další rundě čekají Chilané Jarry s Tabilem.

A Pavlásek s lehkou fotbalovou parafrází říká: „Míček je žlutý a stát může cokoliv.“

Sice je v jejich části pavouka hvězdné duo Alcaraz - Nadal, ale proč nesnít.

Jen tři hodiny po prvním zaskočení s Pavláskem „vykouzlil“ Macháč další olympijské překvapení. S parťačkou Kateřinou Siniakovou porazili ve smíšené čtyřhře nasazené jedničky Němce Zvereva se Siegemundovou a tady už jsou dokonce mezi nejlepšími osmi. „Bojujeme o medaili, takže tlak cítíme. Ale náš cíl bude, abychom hráli jako dnes, a pak to bude dobré.“

Aby toho náhodou neměl Macháč málo, tak v úterý odpoledne – tedy než přijde na řadu zmiňovaná čtyřhra s Pavláskem – si střihne se Zverevem repete ve druhém kole singlu. „Já jsem Terminátor, takže jsem v pohodě,“ vypálí Macháč. „On je favorit, ale já proti nejlepším dokážu předvést skvělé výkony. Takže myslím, že šanci mám.“

A pochvaluje si, že minulý týden se zdržel v chorvatském Umagu, dobře potrénoval na antuce a na kvalitě jeho hry je to rázem znát. Ve dvouhře ho pak ještě doplňuje krajan Jakub Menšík, jehož v úterý čeká Američan Paul.

Terminátorkou svým způsobem je i Barbora Krejčíková. V pátek hrála finále deblu v Praze, v neděli si střihla tříhodinový zápas v úvodním olympijském kole, v pondělí sfoukla druhé kolo a v úterý přijde na řadu rovnou třetí proti Ukrajince Svitolinové, které by ji mohlo nasměrovat mezi osmičku nejlepších. A jen chvíli poté, co dohraje, bude pospíchat ke čtyřhře, protože tu společně se Siniakovou v Paříži ještě nerozehrála.

„Těším se na to. Těším se, že budeme bojovat a necháme tam všechno,“ burcuje.

Není to ojedinělý výkřik. Když se s českými tenistkami a tenisty v útrobách areálu Roland Garros bavíte, otevřeně mluví o tom, jak moc je žene, že na olympiádě nehrají sami za sebe. Že je to něco tuze jiného než jiné turnaje, kde povětšinou reprezentují „jen“ své jméno. Navíc v areálu je povzbuzuje řada českých příznivců, menší kurty jsou plné českých vlajek a lidí v tričkách s českými symboly.

„Atmosféra je neskutečná. Je úplně jiná než na turnajích. Tohle je svátek. Olympiáda je jednou za čtyři roky, ne každý má štěstí, že se na ni dostane. Je podobná jako Davis Cup, protože hrát pod vlajkou svého státu je pro sportovce nejvíc, co může být. I když hrajeme individuální sport, tak je to pro nás čest a pocta,“ vypráví Pavlásek.

Tak snad se pouť Češek a Čechů v antukovém království jen tak nezasekne.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.