Hlavní obsah

Obhájce stříbra Rohan je v semifinále, Galušková se v kvalifikaci blýskla pátým místem

Aktualizováno

Kanoista Lukáš Rohan postoupil na olympijských hrách v Paříži do pondělního semifinále vodních slalomářů. Obhájce stříbrné medaile z Tokia obsadil v kvalifikaci dvanácté místo, ze dvou jízd se mu započítávala ta povedenější, první (95,63). Vyhrál Francouz Nicolas Gestin (88,78). Vstup do olympiády zvládla i kajakářka Antonie Galušková, která si rovněž zajistila postup do (nedělního) semifinále, když se v kvalifikaci blýskla pátým místem.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Lukáš Rohan v kvalifikaci kajakářů

Článek

Devětadvacetiletý Rohan byl sice v prvním kole penalizován za dotek sedmé branky, přesto mu to nakonec stačilo na desáté místo. Ve druhém kole už svůj čas nevylepšil a dostali se přes něj ještě dva soupeři.

Přesto mu to stačilo na bezpečný postup do semifinále, kam prošlo 16 závodníků a jen čtyři byli vyřazeni. Semifinále i následné finále jsou na programu v pondělí odpoledne.

Na olympijských hrách debutující Galušková zajela v prvním kole šestý nejrychlejší čas (čistá jízda a 96,42) a již před druhou jízdou tak měla prakticky jistý postup do semifinále.

Ve druhé jízdě se však třiadvacetiletá závodnice ještě takřka o dvě vteřiny zlepšila (94,49) a na chvíli šla dokonce do vedení. Nakonec skončila pátá, dostaly se před ní jen vítězná Australanka Foxová, Polka Zwolinská, Francouzka Prigentová a Američanka Leibfarthová.

Semifinále kajakářek, do kterého prošlo 22 z 25 startujících, je na programu v neděli v 15:30. Finále začíná v 17:45 a postoupí do něj dvanáct nejrychlejších lodí.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.