Hlavní obsah

Vlajka byla v dešti hrozně těžká, Lukáš ji ale pevnou rukou držel, říkala Horáčková. Návrhář je v euforii

Po celou dobu jejich poutě po Seině jim hustě pršelo, i tak si česká výprava slavnostní zahájení olympiády, které se netradičně odehrálo na lodích, podle prvotních ohlasů tuze užila. Zúčastnilo se ho celkem 80 členů olympijského týmu, z toho 30 byli sportovkyně a sportovci. A zřejmě dobře, že jedním z vlajkonošů byl statný Lukáš Krpálek, protože nasáklá vlajka se dost pronesla. „Bylo to sice dlouhé, ale krásné,“ říkal Krpálek.

Foto: ČTK

Lukáš Krpálek a Marie Horáčková s vlajkou při slavnostním zahájení olympiády

Článek
Fotogalerie

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Ještě než Češi vyjeli na lodi, vyšel v magazínu Time opěvující článek, že česká kolekce, která v tuzemsku vyvolala rozporuplné reakce, patří mezi tři nejlepší na světě.

„Mám z toho obrovskou radost. Zažívám jen pocity oslavy a radosti. Potvrdilo se mi, že kolekce, které jsou výraznější, fungují na kameru a na dálku. Protože když jedete na řece a zabírá vás kamera z břehu, je to daleko. Kolekce, které byly víc tlumené, tak nevyzněly,“ říkal bezprostředně po zahájení návrhář Jan Černý.

Ten počítal s tím, že pláště budou ve větru vlát, což se ale v krátkém celosvětovém šotu nedělo, protože sportovci byli opřeni o zábradlí lodi. Na druhou stranu plášť splnil v dešti ochranný účel.

Český olympijský dům v PařížiVideo: Robert Sára

A alespoň vlála standarta. „Pluli jsme na lodi, tak jsme nemuseli vlajkou moc mávat, protože vítr do ní trochu dul a nám tím pomáhal. Byl krásný pocit na té lodi být. Dýchla na nás atmosféra, že jsme na olympiádě. Ukázali jsme soudržnost, když jsme společně skandovali: Češi, Češi,“ líčila vlajkonoška a lukostřelkyně Marie Horáčková.

Tu nadchlo, když i na tribunách spatřila české zástavy. A byla rovněž ráda, že měla k ruce statného parťáka, judistu Lukáše Krpálka. „Pokazil nám to déšť, pak i vlajka byla těžká, takže jsem ráda, že ji Lukáš pevnou rukou držel.“

A užili si to i ti, kteří měli zprvu ne úplně dobrý pocit jako lukostřelec Adam Li. „Jelikož nejsem úplně fanoušek vody, tak jsem z toho měl obavy. Ale nakonec to bylo fajn, žádné vlny, akorát by mohlo trochu méně pršet. Kulisy okolo byly krásně postavené, bylo tam hodně lidí a nestíhal jsem všem mávat,“ líčil.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.