Hlavní obsah

Šimánek s Vraštilem pojedou o medaile

Aktualizováno

Dvojskif lehkých vah ve složení Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil postoupil do finále A veslařské regaty a v pátek pojede na olympijských hrách o medaile. Ve svém semifinále obsadili Češi třetí postupové místo. Naopak Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice do finále A nepostoupily. Ve svém prvním semifinále obsadily poslední, šesté místo a v pátek je čeká finále B o konečné sedmé až dvanácté místo.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek se raduje z postupu do finále

Článek

Nejúspěšnější česká veslařská posádka posledních let Šimánek s Vraštilem sice začali pomaleji a na prvním mezičase dvoukilometrové trati jim patřilo páté místo, postupně ale zrychlovali.

Posádky Irska a Švýcarska si sice vypracovaly velký náskok, na závěrečném mezičase se ale Češi dostali před Francii na třetí, poslední postupové místo, a to už nepustili. Francouze nakonec za sebou nechali o 61 setin sekundy.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek oslavují postup do olympijského finále.

V pátečním hlavním finále se Šimánek s Vraštilem pokusí vyrovnat, či dokonce vylepšit své čtvrté místo z posledních her v Tokiu.

Devětadvacetiletá Novotníková s Flamíkovou, která je o čtyři roky mladší, do semifinále pronikly jako nejpomalejší ze všech postupujících, jejich přípravu jim navíc výrazně zkomplikovala viróza Novotníkové, kvůli níž poslední dva dny netrénovala.

A už od úvodu semifinále bylo jasné, že na postupová tři místa při své olympijské premiéře pomýšlet nemohou. Za třetími Řekyněmi nakonec na dvoukilometrové trati zaostaly o propastných patnáct vteřin.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.