Hlavní obsah

Věřím v sílu kníru! Dolů půjde až na pódiu, směje se český střelec, který napodruhé odletěl

První olympijská cesta Jakuba Tomečka se vydatně zkomplikovala, když namísto zrušených letů se střeleckou parťačkou Barborou Šumovou museli vyrazit autem. Na druhý pokus už šlo vše hladce a český skeetař dorazil do francouzského Chateauroux, kde ho v pátek čeká kvalifikace.

Věřím v sílu kníru. Střelec Jakub Tomeček má speciální olympijský talisman a doufá, že má zavřené komůrky ve své psychiceVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – První cesta do Francie vyšla na den, kdy se vinou pádu IT systémů zkomplikovala i letecká doprava. „Asi to byl ten důvod, i když nám říkali, že se neletělo i kvůli nemoci v posádce,“ vyprávěl Tomeček ještě na pražském letišti. Komplikace se nakonec ukázala výhodou.

„Autem to bylo až do Chateauroux rychlejší a nyní jsme ho mohli využít jako shuttle z Paříže, který zkracuje přemístění o hodinu a půl,“ pochvaloval si 33letý střelec.

Domů do Brna se ještě vracel z tréninkových i rodinných důvodů. „Já i trenér máme dvě malé děti, tak by se nám stýskalo. A doma jsme stihli dobré tréninky, vypadli z toho humbuku,“ vyjmenovával výhody, které mu dává blízkost letošní olympiády.

Poprvé na hrách startoval před třemi lety v Tokiu, kde z toho bylo velmi dobré sedmé místo. Do Paříže pak podobně jako třeba kanoista Lukáš Rohan vyrazil s hustým knírem pod nosem.

„Byla to spíš náhoda, ale pak mi bylo řečeno, abych si ho nechal. Tak ho mám jako talisman, co mi dodává energii a mentální stabilitu. A kdy si ho sundám? Až na pódiu s medailí, věřím v sílu kníru,“ smál se Tomeček.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Svěřenec Břetislava Dolečka se těší i na bouřlivější atmosféru, než je obvykle ze střeleckých soutěží zvyklý. „Diváci jsou samozřejmě i velkým stresovým faktorem, u nás bývají ukáznění, ale když jich jsou stovky nebo tisíce, nejde zachovat úplné ticho. Ta tisícová tribuna nějaké emoce vyvolá, bude to se mnou cloumat, i když bych rád řekl, že budu klidný,“ přemítá.

I proto se snažil na mentální stránce pracovat. „Spolupracuju i s psychologem, teď je na dovolené, ale psychika se může zlepšovat pořád,“ ví dvojnásobný mistr Evropy, který se na olympiádě představí i ve smíšeném závodě s Barborou Šumovou.