Hlavní obsah

Vémola sní o MMA na olympiádě. Ostatní sporty nám házejí klacky pod nohy, tvrdí

MMA se nevzdává snu o zařazení do olympijského programu. A to už třeba pro rok 2028, kdy bude dějištěm americké Los Angeles. Došlo by tak k prolomení všech utopických scénářů, které jeden z nejrychleji rostoucích sportů zatím nechávají v povzdálí od této obrovské sportovní události. „MMA už tam dávno mělo být. Je to královská disciplína, ale možná nám házejí klacky pod nohy ostatní sporty,“ povídá 39letý Karlos Vémola, který americkým pořadatelům dává velké šance.

MMA na olympiádě? Jsem jeden z největších fanoušků, přiznává Karlos Vémola. Být součástí týmu, to by pro mě bylo nejvíc. Video: Sport.cz

Článek

Bojové sporty sice rovněž patří do olympijského programu, nicméně na MMA se prstem zatím neukázalo. Mohlo by se to změnit pro rok 2028, o čemž už jednají i šéfové předních organizací v čele se zámořskými představiteli. Ti chtějí v nejbližší době předložit svou vizi Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) a Mezinárodní federaci smíšených bojových umění (IMMAF). Rázem by zpozorněli i domácí bojovníci.

„Bavilo by mě být součástí týmu v jakékoli formě. Pamatuji ty doby, kdy jsem začínal jako malý snowboardáček a můj táta to úplně nenáviděl. Pro něj to bylo něco, jako kdybych stříkal graffiti sprejem. Říkal jsem mu: táto, jednou to bude olympijský sport. Vždycky se mi smál, ale teď když to říkám s MMA, tak mi to věří. Jsem o tom přesvědčený. Ty snahy o to ale měly být daleko dřív,“ povídá Vémola, jeden z nejpopulárnějších domácích bojovníků MMA.

Terminátor by tak měl další motivaci do chystaného důchodu, který se odložil zatím na neurčito. „Jsem o tom přesvědčený, že se to povede, a o to příjemněji by se mi šlo do důchodu s tím, že bych věděl, že jedna meta skončila a je něco, na čem musím zapracovat. Trenérské schopnosti a další,“ má radost Vémola. „Tým je velký, MMA není sport jednotlivců. Chtěl bych být součástí hrdého týmu, který veze kluky na olympiádu, protože tu máme dost potenciálu. Hodně mladých kluků chce být třeba jako Jirka Procházka.“

MMA má sice řadu zastánců i odpůrců, nicméně svého snu se nevzdává. Velké naděje se dávají právě roku 2028. „Díky tomu, že jsou v Americe, tak si myslím, že jsou mnohem větší šance. Tenhle sport tam milují, a pokud by se to mělo někdy povést, tak právě tam. Ve Francii to je složité, ale Amerika? Ta má ten sport osvojený, takže by se to mohlo podařit,“ přál by si někdejší bojovník prestižní organizace UFC.

Na olympiádě z bojových sportů největší pozornost míří na box, judo či zápasení. S příchodem MMA by se to mohlo změnit. „MMA tam už dávno mělo být. Jediná překážka je podle mě ta, že je hodně sportů. Možná tím bude menší světlo na judo, box, zápas, protože MMA je nejvíc. Je to královská disciplína. Ostatní sporty nám v tomhle případě trochu házejí klacky pod nohy. Já jsem ale jeden z největších fanoušků, aby to bylo na olympiádě,“ vžívá se do situace Vémola, jenž i ve svých 39 letech pokračuje s aktivní kariérou.

Až v nejbližších měsících či letech se skutečně ukáže, zda se MMA skutečně dočká svého místa pod pěti kruhy. Pokud ano, rázem by se svět dočkal diskutabilní novinky, která by jistě neměla stoprocentní přízeň z řad fanoušků.