Hlavní obsah

Velká škoda, Tomeček si chybou odstřelil druhé finále skeetu

Aktualizováno

Medaile z toho znovu nebude. Brokař Jakub Tomeček odjížděl na olympiádu s ambicemi na cenný kov, jenže stejně jako v Tokiu mu finálová účast skeetu o jednu ránu unikla. „Bylo to blízko, nebyl jsem dost dobrý,“ říká 33letý rodák z Kyjova. Nakonec skončil dvanáctý.

Foto: Martin Flousek/ČOV

Jakub Tomeček v kvalifikaci skeetu na OH v Paříži.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Dvoudenní kvalifikace odstartovala už v pátek, první sérii o 25 ranách zvládl Tomeček bezchybně. Jenže od té doby v každé ze čtyř sérií přišla vždy jedna chyba. Zkušený brokař se před závěrečnou sérií držel na děleném pátém místě, o které však soupeřilo se stejným nástřelem hned pět závodníků.

Zároveň věděl, že nemůže zaváhat. „S tím se blbě pracuje. Pocit nic moc, na olympiádě je nervozita na úplně jiném levelu, prostředí daleko více svazuje. Při sušení ruce fungovaly dobře, jen hlava to trochu kazila,“ líčí Tomeček.

Nakonec Tomečkovi proletěl dvanáctý terč poslední části, což pro ambiciózního reprezentanta znamenalo konec nadějí.

„Nechal jsem si v hlavě, že v jednom válci nejsou holubi. Samozřejmě je to moje chyba a byla z toho díra,“ přiznává. Zároveň popisuje, že na střelnici panovala opět bouřlivá atmosféra, jelikož o postup totiž nakonec marně usiloval Francouz Eric Delaunay.

„Chudák. Klobouk dolů, že to ustál. Diváci byli úžasní a doufám, že na příští olympiádě nebudu mít kolem sebe nikoho z pořádají země. Byl to mazec, zážitek a vstříc Americe,“ vyhlíží už Tomeček další olympiádu v roce 2028 v Los Angeles.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Barbora Šumová během kvalifikace skeetu žen.

„Budu mít hodně práce, abych se nominoval. Jakmile skončí letošní olympiáda, bude sezona víceméně hotová. Máme tedy ještě mistrovství republiky, ale den po příletu a v Plzni, což je pro Brňáka trochu z ruky,“ líčí.

V Paříži ho však čeká ještě jeden závod. S Barborou Šumovou se v pondělí představí v soutěži mixů. „Nějak se budu muset zkoncentrovat. V sezoně byla Bára ta, kdo mě dovedl do finále, tak snad jí to teď oplatím,“ věří.

Také Šumové se individuální start nevydařil a skončila 22., daleko za postupem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.