Hlavní obsah

Velká pocta a obrovský zážitek pro Prskavce! Co když mi olympijská pochodeň zhasne? bál se

Sotva přistál s výpravou českých vodních slalomářů v Paříži, musel Jiří Prskavec místo ubytování se v olympijské vesnici spěchat na závodiště ve Vaires-sur-Marne. Dostalo se mu totiž cti být členem štafety s olympijským ohněm, který nad francouzskou metropolí vzplane v pátek.

Foto: olympijskytym.cz

Kajakář Jiří Prskavec s olympijskou pochodní.

Článek

Už během závěrečného soustředění dostal nabídku, zda by se nezapojil spolu s dalšími slalomovými šampiony z Tokia a nesvezl pochodeň raftem po závodišti. S nadšením ji přijal.

Z Prahy měl v sobotu ranní let dvouhodinové zpoždění, a tak po příletu hned Prskavce vezli do Vaires-sur-Marne. Tam se připojil k Australance Jessice Foxové, Němce Ricardě Funkové a Slovinci Benjaminu Savšekovi, k nimž se přidala i domácí Émilie Ferová, která na kajaku vyhrála v Londýně v roce 2012.

Dostali speciální bílé oblečení i helmy, vyslechli si instruktáž, jak s pochodní zacházet a kam se dívat kvůli fotografům, a zasedli do raftu. „Byl to zážitek. Vždyť já viděl vždy štafetu s pochodní jen v televizi nebo při zahájení naživo, nikdy jsem olympijský oheň nedržel v ruce. Až teď, a navíc s kamarády,“ popisoval elitní kajakář.

„Pochodeň byla docela těžká a smrděla plynem, než se zažehla,“ usmíval se. K tomu ostatně směřovala i Prskavcova otázka při instruktáži. „Ptal jsem se, že když jedeme na divoké vodě, co se stane, když zhasne, což mi nepřišlo jako blbá otázka. Ale prý plán B neexistuje, tak jsem pochopil, že by se to nelíbilo a mohli bychom zrušit olympiádu,“ vtipkoval.

Cestou si slalomáři pochodeň předávali a vše se obešlo bez komplikací. „Je pravda, že kdo jiný by ji měl svézt dolů v bezpečí než olympijští vítězové,“ usmíval se. „Ale pořadí, kdo ji kdy ponese, jsme neměli, je pravda, že všichni jsme byli zdrženliví,“ popisoval. Na závěr cesty všichni společně zvedli pádla a na památku dostali kroužek z pochodně.

Teprve pak se Prskavec přidal k ostatním parťákům z českého týmu v olympijské vesnici, kam mířil na večeři.