Hlavní obsah

Ve šlépějích Ledecké. Faulknerová brala zlata ze dvou odvětví

Kometa. Navzdory tomu, že Kristen Faulknerová začala brát cyklistiku vážně teprve před několika lety, zapsala se v Paříži do olympijské historie. Jako první Američanka a teprve třetí žena po Nizozemce Leontien van Moorselové a české zimní obojživelnici Ester Ledecké získala na jedněch hrách zlato ve dvou různých odvětvích.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Kristen Faulknerová získala v Paříži zlato na silnici i na dráze.

Článek

Jednatřicetiletá Faulknerová šokovala v nedělním silničním závodu s hromadným startem favoritky a dokonale načasovaným útokem tři kilometry před cílem si nečekaně dojela pro zlato. Druhý nejcennější kov přidala na dráze, ve středu pomohla USA k historickému triumfu ve stíhacím závodu družstev.

„Stále se musím štípat, jestli se mi to nezdá,“ uvedla Faulknerová. „Bude dlouho trvat, než mi to dojde. Mým cílem bylo hlavně se na olympiádu dostat a pak si snad odvézt medaili. Takže získat dvě je mnohem víc, než o čem jsem snila,“ dodala bývalá univerzitní veslařka, jež začala na kole závodit v roce 2017 a profesionálkou je teprve od roku 2020.

Cyklistický double na jedněch letních olympijských hrách před ní získala také na silnici a dráze Van Moorselová v Sydney v roce 2000. Ledecká na ZOH v Pchjongčchangu 2018 senzačně triumfovala na lyžích v superobřím slalomu a poté i na snowboardu.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Věděla jsem, že máme silný tým. Cítím se jako šťastlivec, protože ostatní holky už na dráze medaile měly a já ne. Takže jsem je nechtěla zklamat. Snad mě toho čeká ještě víc,“ uvedla Faulknerová, jež ještě během své první profesionální sezony pracovala na plný úvazek v investiční firmě s rizikovým kapitálem v Silicon Valley.

Související témata: