Hlavní obsah

Ve čtrnácti vyhrála olympiádu: Prostě šílené! Trend zářících dívek s prknem trvá

Možná jste ho poznali na tribuně, která vyrostla na náměstí Svornosti. Jen zub času se na něm podepsal. 54 let, šedivé vlasy, unavenější výraz. Ale stále legenda legend, která zpopularizovala skateboarding a jejíž jméno nese i veleúspěšná série videoher. Sám Tony Hawk se zjevně chtěl v Paříži přesvědčit, jak se z jeho milované zábavy stal regulérní olympijský sport. A disciplína, v níž bezpodmínečně vítězí dívky.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Arisa Trewová z Austrálie ve 14 letech ovládla závod skateboardistek v disciplíně park.

Článek

„Je to bláznivý. Nemůžu věřit tomu, že jsem na první olympiádě, kterou jsem hned vyhrála. To je prostě šílený!“ žasla Australanka Arisa Trewová, šampionka v disciplíně park.

Chtělo by se doplnit, že její premiérový start byl logický. Vždyť teprve v květnu oslavila 14. narozeniny.

Byla tak mladá, že jí australská výprava společně s dalšími dvěma kolegyněmi a krajankami zatrhla bydlení v olympijské vesnici. Ubytování v hotelu a až rodičovský dozor se vyplatil, v úterý pověsili Trewové v centru Paříže na krk zlatou odměnu.

Bylo jí přesně 14 let a 86 dní, což z ní dělá nejmladší australskou olympijskou vítězku v dějinách her.

„S touhle jízdou by vyhrála jakoukoli soutěž,“ usoudil i legendární Tony Hawk. „Máme štěstí, že ji máme. Ukazuje nám, co je možné v ženském skateboardingu.“

The Guardian zmiňuje, že australské děvče v soutěži jako první provedla trik, při němž se závodnice ve vzduchu otočí o 720 stupňů. V květnu přidala ještě další půlobrat.

A vynikala i v Paříži, kde soutěžila s růžovou helmou, chrániči a skateboardem. „Je to super cool. Zlato je věc, o kterém jsem snila,“ líčila australská školačka.

Její maminka je Japonka, k čemuž se hrdě hlásí. Skateboardingu se pařížská šampionka věnuje od sedmi. Začínala se surfingem, ale přes chladnější zimy přilnula víc k prkénku s kolečky. Navštěvuje soukromé tréninkové zařízení Level Up Academy, které vzniklo s vizí skateboardingu na olympiádě 2028 v Los Angeles.

MOV zařadil atraktivní a rychle rozvíjející se sport do olympijského programu už na předchozích hrách v Tokiu.

V disciplíně park tehdy zvítězila devatenáctiletá Japonka Yosozumiová před dvanáctiletou krajankou Hirakiovou a o rok starší Britkou Brownovou.

Dvě poslední zmíněné slečny si zopakovaly umístění z Tokia i v Paříži. Znamená to úsměvnou záležitost, Hirakiová je v patnácti už dvojnásobnou olympijskou medailistkou. Stejné tvrzení platí i pro šestnáctiletou Britku.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Mladé medalistiky z olympijského závodu skateboardistek. Zleva Cocona Hirakiová, Arisa Trewová a Sky Brownová slaví po disciplíně park.

Zlatá je australská dívka ze Zlatého pobřeží, které se doma v tréninkovém centru přezdívá The Robot.

Trewová jako přesně seřízený stroj dokáže (téměř) vše, co se jí řekne.

To představuje jednu z předností mladých skejťaček. Nemají zábrany. Jsou pružnější, flexibilnější, mladý organismus lépe hojí případná zranění. A především - skateboarding na rozdíl od jiných olympijských odvětví nemá žádná věková omezení.

Není vyloučené, že budoucí olympijské šampionky z LA zrovna teď ke kulatým desátým narozeninám dostávají jako dárek nová prkna a chrániče.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.