Hlavní obsah

Ve 24 letech už ovládl všechny časovky. Přitom se mi nejelo dobře, líčí Evenepoel

V nohách měl třítýdenní štreku na Tour de France, kterou korunoval heroickým třetím místem. Necelý týden po vydařené premiéře se pak belgický cyklista Remco Evenepoel postavil i na start olympijské časovky. A potvrdil, že je skutečně mistrem řemesla. V Paříži dominoval a druhého Itala Gannu porazil o 15 sekund. „Nemám slov. Po takhle povedené Tour je to ještě speciálnější,“ vykládal v rozhovoru pro belgickou televizi Sporza.

Foto: Paul Childs, Reuters

Dojatý Remco Evenepoel po vítězství v olympijské časovce v Paříži

Článek

Je mu teprve 24 let, přesto ve své nejoblíbenější disciplíně dokázal úplně všechno. V časovce je mistrem světa i Evropy, národním šampionem a ovládl v ní i etapy na všech třech Grand Tour. A teď má i zlatou olympijskou medaili. „Můžu si vše odškrtnout. Je to zvláštní, ale moc pěkná třešnička na chutném časovkářském dortu,“ usmíval se Evenepoel.

Na pařížskou trať vyrazil jako poslední, od prvního mezičasu ale držel vedoucí pozici. „Přitom jsem měl pocit, že jedu špatně. Nemám tušení, kde jsem závod vyhrál. Ale nemůžu si stěžovat, protože jsem olympijský vítěz,“ radoval se.

V závěru se na zmáčené silnici snažil hlavně vyvarovat pádu. „Při pohledu na ženský závod jsme si uvědomili, že to opravdu klouže. Na druhém mezičase jsem měl slušný náskok, takže mi z auta řekli, abych v zatáčkách neriskoval. A v závěru už jsem si to snažil i trochu užít,“ popisoval Evenepoel.

V cíli zaťal pěst a při oslavách si zakrýval obličej. Dojatý Belgičan ani nemohl věřit tomu, co dokázal. „Po Tour jsem se necítil ideálně, skvělý pocit jsem získal až při pátečním tréninku. Na výhru jsem začal pomýšlet až ráno před závodem,“ připustil rodák z Aalstu, kterému v cíli osobně gratuloval i belgický král Filip. „Bylo mi velkou ctí. Hned mi říkal, že je na mě velmi hrdý,“ líčil.

Úžasný výkon olympijského šampiona ocenil i jedenáctý Mathias Vacek. „Smekám před ním. Je to nejlepší časovkář na světě. Můj velký idol, jak jezdit časovky,“ chválil o dva roky mladší český talent. „Teď už mu chybí jen celkové vítězství na Tour. Opravdu skvělý závodník, snad se jednou dostanu na jeho úroveň,“ doufá Vacek.

Znovu se potkají za týden v silničním závodě, kde bude Evenepoel opět patřit k favoritům. „Ale už necítím žádný tlak. Ten tam po úspěšné Tour stejně nebyl. Teď už je jakýkoliv další úspěch navíc,“ mínil Belgičan.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.