Hlavní obsah

Van Rouwendaalová rozšířila svou bohatou sbírku o zlato z Paříže

Desetikilometrový závod v dálkovém plavání v Seině vyhrála Nizozemka Sharon van Rouwendaalová a získala třetí olympijskou medaili po zlatu z Ria de Janiero a stříbru z Tokia. O cenné kovy se ve více než dvouhodinovém závodu bojovalo ve tříčlenné vedoucí skupině, pro stříbro si doplavala Australanka Moesha Johnsonová, pro bronz Italka Ginevra Taddeucciová.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Sharon van Rouwendaalová z Nizozemska se stala nejrychlejší plavkyní v Seině na maratonské trati.

Článek

Vedoucí skupina se vytvořila zhruba po polovině závodu, jež sestával z šesti okruhů o délce 1,67 km mezi mostem Alexandra III. a Pont de l'Alma. Většinu času odtáhla Johnsonová, na niž několik set metrů před cílem zaútočila třicetiletá Van Rouwendaalová a doplavala si s náskokem 5,5 sekundy pro třetí zlato. Taddeucciová ztratila 8,6 sekundy.

Díky dnešnímu triumfu se Van Rouwendaalová stala nejúspěšnější dálkovou plavkyní olympijské historie, přitom málem v Paříži chyběla. Letos v květnu ji zdrtilo úmrtí jejího psa natolik, že na několik týdnů ztratila zájem o plavání. K návratu k tréninku ji přesvědčil až otec.

„Říkal mi, stejně jsi od něj jezdila sedm let pryč kvůli závodům. Tak to udělej ještě jednou, dej do toho všechno a plav pro něj,“ řekla Van Rouwendaalová. „Takže jsem si o tři dny později nechala udělat tetování a rozhodla jsem se, že budu pro něj plavat celým svým srdcem. A to jsem udělala,“ uvedla Nizozemka.

Na celkově čtvrtém místě dovedla do cíle druhou tříčlennou skupinu s odstupem 41,5 sekundy Brazilka Ana Marcela Cunhaová, úřadující olympijská vítězka z Tokia.

Organizátoři definitivně potvrdili konání závodu dnes nad ránem po dalších testech vody v Seině, jejíž kvalita vyhověla pravidlům plavecké federace World Aquatics. Kvůli vyšší koncentraci enterokoků plavcům zrušili úterní seznamovací trénink, ve středu už ale do řeky směli. Navzdory tomu, že organizátoři do vyčištění Seiny investovali 1,4 miliardy eur (35,6 miliardy korun), byl minulý týden kvůli vysokému množství bakterií po deštích přeložen závod triatlonistů. „Jasně že už jsem plavala na lepších místech. Bála jsem se, aby mi z toho nebylo špatně, ale bylo to v pohodě,“ řekla ke kvalitě vody bronzová Taddeucciová.

Muži včetně českého reprezentanta Martina Straky poplavou desetikilometrový závod v pátek.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Dálkové plavání:
Ženy - 10 km:
1. Van Rouwendaalová (Niz.) 2:03:34,2,
2. Johnsonová (Austr.) -5,5,
3. Taddeucciová (It.) -8,6,
4. Cunhaová (Braz.) -41,5,
5. Fabianová (Maď.) -42,7,
6. Gabbrielleschiová (It.) -43,7.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata: