Hlavní obsah

Vacek by se rád porval i o medaili: Může se stát cokoliv, ještě nemám splněno

Jedenácté místo v časovce na úvod pařížské olympiády bylo příjemným překvapením. Český cyklista Mathias Vacek si tím sám dokázal, že se může měřit s nejlepšími. A získal tak sebevědomí pro silniční závod, který je na programu v sobotu. „Top desítka by byla super. A třeba i zabojovat o medaili,“ prohlásil ambiciózní 22letý talent.

Trénovat v Paříži by bylo o nervy. Cyklista Mathias Vacek se proto po časovce vrátil domů a na olympiádu teď odletěl podruhéVideo: Sport.cz

Článek

Časovku a silniční závod dělil celý týden, Vacek se proto rozhodl odcestovat zpátky do Česka. „Především kvůli tréninku. V olympijské vesnici to není úplně dobré. Buď bych musel jet čtyřicet minut ve velkém provozu za město, bylo by to dost o nervy,“ vysvětloval. „Na pár dní jsme se proto radši vrátili domů trochu se vyklidnit a teď zase zpátky,“ usmál se před odletem na pražském letišti.

Berounský rodák připravující se na Šumavě stihl čtyři tréninky. „Z toho tři dost kvalitní. Věřím, že jsem dobře připravený. Snad to bude dobré,“ doufá jezdec amerického týmu Lidl-Trek.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Český cyklista Mathias Vacek na trati olympijské časovky v Paříži

V závodě s hromadným startem ho čeká o dost nabitější konkurence 89 cyklistů, Vacek by však rád vylepšil jedenácté místo z časovky a zaútočil na elitní desítku. „Ještě si neříkám, že mám splněno. Jsem na tom dobře, můžu bojovat s těmi nejlepšími i výborné umístění. Ještě se chci pořádně zkoncentrovat, čeká mě důležitý závod a dám do něj všechno,“ přislíbil.

V pelotonu bude mít jako jediný Čech nevýhodu. Jelikož se však pojede bez vysílaček, ani čtyřčlenné týmy Belgičanů, Francouzů, Slovinců, Dánů nebo Britů nebudou mít extra velký benefit. „Na olympiádě je všechno možné. Je to úplně něco jiného než závody s týmem,“ tuší Vacek, kterému by 272 kilometrů dlouhá klasikářská trať mohla svědčit.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Cyklistům by navíc oproti časovce mělo výrazněji přát počasí. „Minulý týden pršelo, to moc nevyšlo, ale pro všechny je to stejné. Teď snad bude ideálních 25 stupňů a polojasno,“ přeje si Vacek.

I kvůli častým transferům si olympijskou atmosféru moc nevychutná. „Ale zažil jsem ji, takže jsem spokojený. A v televizi jsem naše reprezentantky sledoval, je to fajn,“ poznamenal. V Paříži zůstane alespoň do pondělí, poté se však přesune zpátky do Česka. Od 17. srpna ho totiž čeká první grandtourová akce v kariéře. „Musím se chystat na Vueltu, ta je pro mě samozřejmě taky důležitá,“ uvědomoval si Vacek.