Hlavní obsah

Krejčíková zvládla drama, slaví i Macháč a Menšík! Tři Češky v singlu končí

Aktualizováno

Obrovské drama se šťastným koncem. Česká tenistka Barbora Krejčíková vstoupila do olympijské dvouhry v areálu Roland Garros vydřeným vítězstvím 4:6, 6:0, 7:6 nad Španělkou Sorribesovou. Postupuje i Tomáš Macháč, který vyřadil Číňana a svého deblového parťáka Čang Č'-čena 6:2, 4:6, 6:2 a Jakub Menšík, jenž vyřadil kazachstánce Alexandera Ševčenka 6:3, 6:4. Další tři Češky v singlu ztroskotaly. Linda Nosková podlehla Číňance Wang Si-jü dvakrát 3:6, Karolína Muchová nestačila na Kanaďanku Leylah Fernandezovou 1:6, 6:4, 2:6 a Kateřina Siniaková skončila na raketě domácí Clary Burelové (6:7, 4:6).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítězné gesto Barbory Krejčíkové

Článek
Fotogalerie

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Krejčíková do utkání vstoupila špatně a hned na úvod ztratila servis. Ztracené podání si sice rychle vzala zpět, ale především kvůli 17 nevynuceným chybám české tenistky patřil první set Sorribesové. Úřadující wimbledonská šampionka se však záhy zlepšila a ve druhém dějství nadělila Španělce „kanára“.

Rozhodnout tak musel třetí set. V něm jako první na returnu uspěla česká hráčka, ale brejk z šesté hry potvrdit nedokázala. Duel tak dospěl až do tiebreaku, v němž Krejčíková dominovala. Zkrácenou hru ovládla jednoznačně 7:2 a postoupila do druhého kola. Její soupeřkou bude Číňanka Wangová.

„Je těžké přejít z trávy na antuku, moc jsem toho na ni teď neodehrála a nenatrénovala. Takže to byl těžký zápas, soupeřka byla hrozně nepříjemná, navíc je to ryzí antukářka, která běhá a hraje vysoké kopce. Nedala mi balon zadarmo, takže jsem věděla, že je to do prvního kola hodně náročné. Neměla jsem žádná očekávání, chtěla jsem zápas ve zdraví přežít. Ale vyhrála jsem a mám z toho velkou radost,“ řekla po utkání Barbora Krejčíková.

Vítězka z Wimbledonu přiznala, že ji motivuje úspěch v národních barvách. „Jsem ráda, že jsem to zvládla vybojovat a našla v sobě sílu bojovat za českou vlajku. Je pro mě vždycky speciální reprezentovat. A teď je to na olympiádě, což je nejvíc.“

Macháč slaví postup

Macháč vyrovnal postupem do 2. kola olympijské maximum z Tokia 2021.  Číňana Čang Č'-čena zdolal za hodinu a 35 minut. „Vypadalo to, že je soupeř nemocný. Moc jsem nevěděl, co od něj přijde. Buď míč zkazil, nebo ho zabil. Snažil jsem se hrát svou hru, ale bylo to náročné. V prvním setu jsem byl precizní, z toho druhého jsem byl zklamaný, jak jsem hrál některé situace. A třetí jsem zvládnul dobře hlavou. Takže pozitiva i negativa,“ řekl po utkání Macháč.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna získal úvodní set díky dvěma brejkům. Druhou sadu sice ztratil po nevydařené koncovce, ve třetí se ale opřel o  servis a soupeři ho naopak dvakrát vzal. Byl to pro něj zvláštní duel, protože protivník je na okruhu jeho deblový parťák. „Včera večer si ke mně dokonce přisednul a povídali jsme si o životě. Bylo to fajn, máme spolu dobrý vztah,“ uvedl Macháč, který ve druhém kole narazí na lepšího z dvojice Zverev - Munar.

Menšík při debutu vyřadil Ševčenka

Také Menšík postoupil do 2. kola. Při svém olympijském debutu přehrál Alexandera Ševčenka z Kazachstánu 6:3, 6:4. Rodák z Prostějova přišel jen jednou o servis, 58. hráče světa třikrát brejknul. V prvním setu dotáhl brzké vedení 3:0, pak sice přišel o náskok 3:2, po dalším brejku v deváté hře už ale utkání dovedl k vítězství.

Menšíka čeká ve druhém kole Američan Tommy Paul.

„Vítězství hodnotím určitě pozitivně. S olympiádou jsem ze začátku roku nepočítal, ale tím, že jsem tuhle sezonu trefil tak dobře a na poslední chvíli jsem se sem dostal, tak jsem přijel si turnaj hlavně užít a nasbírat zkušenosti. Asi to není má poslední olympiáda, když teď hraju v 18 letech, takže jsem rád, že jsem dostal možnost už v Paříži. A jsem rád, že se mi podařilo vyhrát a můžu bojovat dál,“ uvedl Menšík.

Nosková ve dvouhře končí

Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 Nosková prohrála s o čtyři roky starší Číňankou i druhý vzájemný zápas. Stejně jako před třemi lety v Bělehradu neuhrála ani set. Česká tenistka doplatila na 29 nevynucených chyb či šest dvojchyb. V obou setech přišla brzy o servis a ztrátu už nedohnala.

Foto: Edgar Su, Reuters

Linda Nosková v prvním kole turnaje dvouhry žen nestačila na Číňanku Wangovou.

„Zápas byl těžký. Soupeřka byla ve všem lepší než já, má lepší hru na antuku a já se dneska moc necítila,“ řekla Nosková, který litovala řady nevyužitých brejkbolů z úvodu utkání. „Mohla jsem vést 3:0 a hned by to vypadalo jinak.“

Nosková do Paříže přiletěla v pátek na poslední chvíli z turnaje v Praze a říkala: „Myslím, že je to taková neúcta k olympijským hrám, že tady nemůžeme být týden před turnajem a týden po něm, abychom si to užili. Ale my tenisté jsme na nabitý program zvyklí.“ Noskovou ještě čeká čtyřhra s Karolínou Muchovou, s kterou však nestihly jediný trénink. „Pár vteřin před zápasem si řekneme, kdo půjde na forhend a kdo na bekhend.“

Kanadská stopka pro Muchovou

Sedmadvacetiletá Muchová, která se v červnu vrátila na kurty po více než devítiměsíční pauze způsobené zraněním zápěstí, prohrála s Fernandezovou po dvou hodinách a 22 minutách. Proti finalistce US Open z roku 2021 zahrála 24 vítězných míčů, udělala ale také 43 nevynucených chyb.

Muchová ztratila v utkání sedmkrát servis. „Ze zápasu nejsem nadšená, k dobrému výkonu jsem měla daleko. Myslím, že jsem celou dobu tahala za kratší konec. Snažila jsem se to ubojovat, otočila jsem druhý set, ale furt to bylo takové… Soupeřka byla určitě těžká, ale ze začátku nehrála ani tak dobře. Jen mně se podařilo hrát ještě hůř,“ uvedla Muchová.

Foto: Edgar Su, Reuters

Karolína Muchová při svém úvodním vystoupení v Paříži.

Siniaková podlehla Francouzce Burelové

Osmadvacetiletá Siniaková nestačila na domácí tenistku Claru Burelovou, které podlehla za 1 hodinu a 55 minut 6:7, 4:6.

Siniaková, jež se do turnaje ve dvouhře dostala po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, se nemohla proti Burelové opřít o servis. První set ztratila v tie-breaku, ve druhém od 2:0 už neudržela podání. Letošní deblová vítězka Roland Garros i Wimbledonu bude ještě startovat v mixu po boku Macháče a ve čtyřhře s Krejčíkovou, s níž obhajuje zlato z  Tokia.

„Zápas byl těžký. Zlomil se v prvním setu, který jsem dvakrát nedoservírovala, cožbyla velká škoda. Já sice nejsem servismanka, ale určitě je škoda, že jsem v důležitých momentech udělala chyby. Tak to prostě je,“ řekla Siniaková. Ta si v průběhu druhého setu nechala ošetřovat nohu, ale věří, že do deblu i mixu bude v pořádku.

Nedělní program tenisového turnaje na OH (začátky 12:00):

Kurt Philippea Chatriera: Krejčíková (9-ČR) - Sorribesová (Šp.), Fucsovics (Maď.) - Nadal (Šp.), 19:00 Tomljanovicová (Austr.) - Gauffová (2-USA), Zverev (3-Něm.) - Munar (Šp.).

Kurt č. 6: 4. zápas: Siniaková (ČR) - Burelová (Fr.)

Kurt č. 8: 4. zápas: Macháč (ČR) - Čang Č'-čen (Čína), 5. zápas: Menšík (ČR) - Ševčenko (Kaz.)

Kurt č. 12: 1. zápas: Nosková (ČR) - Wang Si-jü (Čína).

Kurt č. 14: 4. zápas: Muchová (ČR) - Fernandezová (16-Kan.).

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.