Hlavní obsah

Úžasný příběh her. Přemohla rakovinu, zazářila v rozstřelu, kde zaujala drzým fíglem

Existují chvíle, po nichž vás už máloco v životě rozhodí. Třeba když dvakrát zvítězíte nad zákeřnou rakovinou, přijde vám už jako brnkačka penaltový rozstřel, v němž se rozhoduje o postupu do zápasů o olympijskou medaili. „Přišlo mi to tak snadné,“ pověděla brankářka německé fotbalové reprezentace Ann-Katrin Bergerová. Ve čtvrtfinále proti Kanadě dva pokutové kopy chytila, sama rozhodující proměnila a mohla slavit.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Německá Ann-Katrin Bergerová proměňuje v olympijském čtvrtfinále rozhodující penaltu proti Kanadě.

Článek

Má 33 let. Je jedničkou německého nároďáku. Chytá za americký klub Gotham FC, za který nastupuje i její snoubenka Jessica Carter. A nejspíš nebude ostudou, pokud jste až dosud o existenci německé brankářky neměli moc ponětí.

Vězte, že blonďatá dáma v rukavicích mimo zelená hřiště už dvakrát přemohla rakovinu štítné žlázy. „Stala jsem se silnější. Najednou procházíte životem s určitou lehkostí,“ cituje ji německý deník Bild.

Lékaři jí zrádnou nemoc diagnostikovali v letech 2017 a 2022.

Bergerová se ale pokaždé dokázala obdivuhodně vrátit ke sportu. I proto nyní chytá na olympijském turnaji, kde zazářila ve víkendovém čtvrtfinále proti Kanadě.

Proti obhájkyním zlata z Tokia uhrály Němky po 120 minutách bezgólovou remízu. O postup do úterního semifinále proti Američankám rozhodovaly pokutové kopy. Bergerová vychytala ve druhé sérii Lawrencovou a v další rundě i její spoluhráčku Leonovou.

Bystřejší fandové si všimli nevšední maličkosti. Když se kanadské exekutorky rozbíhaly, měla ruce za zády. Až těsně před kopem je spustila podél těla.

Byl to důkaz sebevědomí? Vlastní rituál? Drzost? Nestoudnost? Pokus o rozhození soupeřek? Frajeřina? Nebo laciná provokace? Záleží na vkusu, nicméně Bergerová dvě ze čtyř penalt čapnula. A na pátou německou pentli se postavila sama.

Míč poslala do pravého dolního rohu, zatímco brankářka udělal úkrok na opačnou stranu. „Dost mě překvapilo, že to bylo tak snadné. Necítila jsem žádný tlak,“ líčila Bergerová. „Celou dobu jsem se na ni dívala a čekala, kam půjde.“

Němky díky ní rozstřel ovládly 4:2 a vyhlíží souboj o finále proti USA, s nimiž prohrály ve skupině 1:4.

Nabuzené Němky ale mají kuráž. „Když už jsme tak daleko, dává smysl se dostat do finále,“ hlásí Bergerová. „Ve čtvrtfinále jsme si otestovaly naši mentalitu. Nakopne nás to.“

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Německá Ann-Katrin Bergerová se raduje v olympijském čtvrtfinále proti Kanadě.

Pro ženy představuje olympijský turnaj na rozdíl od mužských kolegů mimořádně prestižní záležitost. Němky triumfovaly v Riu 2016 a nyní nejsou daleko od dalšího blyštivého úspěchu.

V cestě stojí dvě překážky.

Bergerová si věří. Vždyť dvakrát přemohla daleko záludnějšího soupeře.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata:
Ann-Katrin Berger