Hlavní obsah

Už to může říct naplno. Lyles je nejrychlejší na světě, po 20 letech vládne Američan

Aktualizováno

Nejsledovanější olympijský závod už zná svého šampiona. Vítězem stovky se na Stade de France stal Američan Noah Lyles, který tak navázal na svá tři zlata z loňského mistrovství světa v Budapešti. V osobním rekordu 9,79 s porazil o pouhých pět tisícin objev letošní sezony Jamajčana Kishane Thompsona. Třetí skončil další Američan Fred Kerley.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Noah Lyles slaví s americkou vlajkou první olympijské zlato pro zemi na stovce od roku 2004.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Sebevědomý Lyles se postaral v Paříži o lehkou kontroverzi, když se označoval za nejrychlejšího muže světa. Na pochybovačné připomínky reagoval, že se tedy naplno ukáže v neděli večer. Teď už se může se světovým i olympijským zlatem v kapse takto titulovat bez výhrad, když si své maximum posunul o dvě setiny.

S vervou zazvonil na zvonec, což je právo, které v Paříži náleží však šampionům. Ale Lyles si musel počkat. Byl to totiž neskutečně vyrovnaný závod! První a sedmé místo dělilo devět setin, a tak na tabuli svítila u všech závodníků slova photo finish znamenající nutnost prozkoumání cílové fotografie.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

O vítězi sprintu na 100 metrů musela rozhodnout až cílová fotografie.

Až to přisoudilo první olympijské zlato 27letému Lylesovi, který pak ze sebe strhl startovní jmenovku a před fotografy a kameramany odstartoval svoji zlatou party. Však USA slaví nejprestižnější atletické zlato po dvaceti letech od triumfu Justina Gatlina v Aténách.

Stovce se dostalo patřičné pozornosti. V momentě, kdy všechny ostatní disciplíny už skončily, stadion zhasl, rozsvítily ho jen náramky diváků. Na start postupně přicházelo osm nejrychlejších, o atmosféru se na stadionu staral DJ.

Někdo jen zamával divákům, další si přichystali různá gesta, ale Lyles vyběhl na dráhu jako lev z klece. Rukou s roztaženými prsty si přejel po obličeji a po fialové dráze běžel až někam ke 20 metrům trati, vyceněné zuby, zatnuté svaly.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Dlouho, až předlouho se pak čekalo, než po představovačce nechají sprintery zakleknout do bloků. A pak už přišel nejkvalitnější závod olympijské historie. Ne vítězným časem, výkony Usaina Bolta jsou dál neohrožené, ale svojí hloubkou. Však sedm sprinterů se dostalo pod 9,90 s!

Lyles byl přitom podle mezičasů ještě po 40 metrech trati poslední, na Thompsona ztrácel během trati i šest setin. Ale pak se tradičně posouval vpřed. Deset metrů před cílem už byl o setinu za Jamajčanem, v cíli o půl setiny před ním.

„Byla to horská dráha,“ připomněl svoji cestu od zklamání na hrách v Tokiu, kde měl „jen“ bronz na dvoustovce.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Kishane Thompson a Noah Lyles čekají na výsledky po doběhu stovky.

Už semifinále protřídilo pole favoritů, vypadl třeba druhý nejrychlejší muž sezony Ferdinand Omanyala z Keni. Ale nestačily ani mnohem kvalitnější časy. Poprvé v olympijské historii i výkony pod deset sekund nestačily na finále. Stalo se to hned čtyřem sprinterům v čele s Jihoafričanem Benjaminem Richardsonem.

Lylesova mise v Paříži rozhodně nekončí. Už v pondělí ho čeká rozběh dvoustovky, která je jeho ještě silnější disciplínou. Jistou má účast ve sprinterské štafetě a rád by bojoval i v té čtvrtkařské o čtyři zlata.

Dál chce budovat svoji auru nejrychlejšího muže i osobnosti přesahující hranice atletiky. Jako se mu to dařilo v letošní dokumentární sérii Sprint na Netflixu.

„Vždy jsem si říkal, že můžeme pro sport udělat víc. Nejen federace, ale i my atleti. Musíme ukázat příběhy. Doufám, že vyjde další dokument, přitáhne zase víc lidí k atletice. Je třeba dát vědět, že máme něco zábavného, vždyť atletika je asi nejpopulárnější olympijský sport,“ připomněl.