Hlavní obsah

Už jsou doma! Ulička slávy pro české mušketýry. Ty brďo, to je konec, hlásil Beran

Hrdinové jsou už doma. Desítky lidí z řad rodinných příslušníků, přátel či kolegů přišly přivítat na Letiště Václava Havla bronzové šermíře z olympijských her v Paříži. Kordisté Jakub Jurka, Michal Čupr, Jiří Beran a Martin Rubeš se nyní chystají slavit na Olympijském festivalu v Mostě.

Bronz je doma, na šermíře čekali fanoušci na letišti. Ty brďo, to je konec, hlásil Jiří BeranVideo: Sport.cz

Článek

„Pořádné oslavy nás teprve čekají na domácí půdě. Všichni se už těšíme do Mostu, kde se přivítáme s fanoušky,“ říkal Jurka po příletu.

„Moc jsme toho nenaspali za poslední dny. Trochu jsme už slavili, ale měli jsme dost mediálních povinností. Teď si užijeme setkání s fanoušky v Mostě,“ doplnil svého týmového kolegu Čupr.

Dvaačtyřicetiletý kordista Jiří Beran napsal v Grand Palais neuvěřitelný příběh, kdy v posledních kláních své profesionální kariéry vybojoval bronzovou medaili.

„Nostalgii zatím necítím. Neuvěřitelně si tenhle krásný zážitek užívám. Nešlo to napsat lépe. Se skvělou partou jsem pod pěti kruhy vybojoval medaili na sklonku své kariéry. Ty brďo, je to konec,“ použil hlášku svého otce, který přenos z Paříže komentoval.

„Když jsem to viděl poprvé, šel jsem z toho do kolen. Neuvěřitelně mě to pobavilo. Jsem rád, že si táta ten zápas mohl užít alespoň v televizi. Hláška „ty brďo“ k němu seděla. Přesně takhle ho znám,“ smál se.

Na Letiště Václava Havla přijeli fanoušci, kamarádi i kolegové ze světa šermu. Uvítání bylo velkolepé a všichni čtyři medailisté se prošli uličkou slávy.

„Je super vidět při příletu naše nejbližší. Přijela spousta fanoušků, kteří za Jirkou Beranem už jezdí strašně dlouho. Jsem rád, že se můžeme s nimi vyfotografovat či se jim podepsat. Máme v mobilech miliony zpráv, že nestíháme ani odepisovat. Musí ale vydržet a každému odpovíme,“ slíbil Rubeš.

Kordisté jako první z Paříže domů do České republiky přivezli medaile. Čekání bylo historicky dlouhé.

„Tohle všechno jsou adekvátní reakce. Čekali jsme strašně dlouho, než se nám vůbec podaří kvalifikovat se na olympijské hry. Bylo dlouhé i čekání na medaili z Paříže, ale krásně jsme to otevřeli. Věříme, že nás podrží atleti a úspěchy budou přibývat,“ doufá Jurka.

Po mediálních povinnostech, které na olympioniky čekají, se chystají na zasloužený odpočinek.

„Plánuji dlouhou dovolenou se svojí přítelkyní,“ rozkrývá plány nejmladší z české šermířské výpravy. Jeho nejstarší kolega Jiří Beran bude trávit volné dny se svojí rodinou:

„Pojedeme s rodinou na chalupu, vylezu ven a lehnu si do trávy. Tam budu vzpomínat na všechny tyhle krásné zážitky. To je totiž něco, co se stane jednou za život. Vybojovali jsme pro český šerm neuvěřitelný úspěch a já udělal krásnou tečku za kariérou.“

Michal Čupr a Martin Rubeš se sice odpočívat také chystají, ale vyhlížejí již povinnosti, které na ně v běžném životě čekají.

„Pořádně to oslavím v Mostě a určitě plánuji i pořádat nějaké akce s kamarády. Už se ale také chystám do práce za svými pacienty na rehabilitace,“ řekl Čupr.

„Oslavy mě samozřejmě neminou. Za čtrnáct dní ale již pořádám soustředění pro malé šermíře, kde jim budu předávat zkušenosti,“ dodal Rubeš.

Čeští kordisté v boji o bronz porazili Francouze a postarali se o pořádné překvapení. V Grand Palais navíc zažívali životní atmosféru, kterou jim domácí fanoušci přichystali.

„Francie je kolébkou našeho sportu. Diváci tam byli neskuteční a moc dobře věděli, jak fandit. S nadsázkou říkám, že kdo šel kolem, musel se divit, co se to tam děje. Šermovali jsme za neuvěřitelného varu,“ vrátil se 42letý Beran k atmosféře turnaje.

Jak už to bývá, tak úspěšní olympionici přijeli s medailemi na krku. Kde nakonec cenný kov skončí?

„Nechám si ji zarámovat a vystavím si ji,“ zasnil se Jurka. „Čekáme, až nám dojdou krabičky na medaile. Poté si ji také hezky vystavím,“ dodal Čupr.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.