Hlavní obsah

Úspěšný český sport je blízko olympiádě. Zimní hry se mají otevřít Africe

Program letních olympijských her je dlouhodobě naplněný, sporty se v něm obměňují, ale počet sportovců už příliš navyšovat nelze. To na zimních hrách ještě prostor je, čehož už delší dobu hodlají využít dva sporty pohybující se na hraně mezi zimními a letními: cyklokros a běžecký kros.

Foto: ČTK / Brychta Jan

Česká cyklokrosařka Kristýna Zemanová umí jezdit i na sněhu.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Oba v minulosti narážely na úzus, že nejsou sporty provozované primárně na sněhu či na ledu, což je podle Olympijské charty podmínka zařazení do programu zimních her.

Zároveň jim ale sníh nevadí a nezřídka se na něm konají. A tak Světová atletika a Mezinárodní cyklistická unie UCI spojily síly a začaly diplomatický boj o zařazení do programu. Vhod jejich snaze přišlo zatím podmínečné přidělení her v roce 2030 do Francouzských Alp.

A David Lappartient je současně šéfem UCI i Francouzského olympijského výboru, pořadatelé her můžou teď skladbu programu částečně ovlivnit. Některé cyklistické weby tak už označují účast cyklokrosařů na hrách za hotovou věc.

Pro český sport by to byla dobrá zpráva nejen díky úspěchům z minulosti třeba Radomíra Šimůnka st. a Zdeňka Štybara, mistry světa mezi profesionály, ale i díky čerstvým úspěchům mladých jezdců Kristýny Zemanové či Kryštofa Bažanta, medailistů z letošního MS v Táboře, pro něž by hry v roce 2030 mohly být reálným cílem.

A slibnou pozici má i běžecký kros, což v Paříži potvrdil předseda Světové atletiky Sebastain Coe. Tato disciplína už v programu her byla, jenže těch letních a naposledy před sto lety právě ve francouzské metropoli.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Určitě je tam potenciál zařazení obou sportů spolu s cyklokrosem. Měli jsme dobré debaty, ale ještě je třeba vyřešit spoustu detailů,“ naznačil Coe.

Zařazení krosu by zvýšilo atraktivitu her pro řadu afrických zemí, které jinak těžko hledají na zimních hrách zástupce. A světovým šampionátům dlouhodobě dominují země jako Keňa, Etiopie či Uganda.

„Vždy jsem chtěl, aby se kros vrátil do programu. A samozřejmě historií a tradicí je to spíše zimní sport. Je tam hodně dobré vůle dát Africe šanci stát se plnohodnotnou součástí zimních her, už jsem měl debaty i se zástupci Amerického olympijského výboru,“ hlásí Coe. Do Salt Lake City jsou plánovány hry na rok 2034.