Hlavní obsah

„Únikovka“ z vesnice ji vyšla draho, brazilskou krásku vyloučili z OH. Jsem bezmocná, zoufá si

V Paříži právě probíhal páteční slavnostní zahajovací ceremoniál olympijských her, brazilská plavkyně Ana Vieiraová se ho však osobně nezúčastnila, neboť už druhý den v poledne ji čekal štafetový závod na 4×100 metrů volným způsobem. Dvaadvacetiletá rodačka ze Sao Paula si však usmyslela, že nejlepší přípravou bude v předvečer vydat se do centra francouzské metropole a ochutnat její noční život…

Foto: Profimedia.cz

Brazilská plavkyně Ana Vieiraová na hrách v Paříži. Ty už jsou pro ni minulostí.

Článek

A tak se pohledná sportovkyně, kterou na Instagramu sleduje téměř 30 tisíc fanoušků, potají i se svým přítelem, plaveckým kolegou Gabrielem Santosem, vykradla z olympijské vesnice.

Den nato sice do štafetového závodu, v němž Brazilky obsadily dvanácté místo, nastoupila, jenže poté se její noční „únikovka“ provalila.

A zatímco její partner Santos, který rovněž v sobotu absolvoval kraulařskou štafetu, se za svůj čin omluvil, takže od Brazilského olympijského výboru obdržel jen napomenutí, Vieiraová dopadla mnohem hůř.

Z brazilského týmu byla s okamžitou platností vyloučena a má se ihned vrátit do rodné vlasti.

Možná i proto že už předtím kritizovala svou plaveckou federaci za složení štafetového týmu. „Sportovkyně neuctivým a agresivním způsobem napadla technické rozhodnutí výboru brazilské reprezentace,“ stojí v prohlášení olympijského výboru jihoamerické země, které zveřejnila agentura Reuters.

„Nepřijeli jsme se sem bavit nebo si užívat dovolenou. Sportovci pracují pro Brazílii a jejích 200 milionů daňových poplatníků,“ dodal šéf brazilského plaveckého týmu Gustavo Otsuka na adresu plavkyně, které startovala už před třemi lety na hrách v Tokiu.

Ta se k celé kauze vyjádřila prostřednictvím sociálních sítí. „Dokážu, že jsem se nedopustila žádného pochybení. Ale jsem bezmocná. Jak se mám domluvit s výborem, když už jsem podala stížnost na šikanu v týmu a nic se nevyřešilo?“ stěžuje si Vieiraová.

„Slibuji, že řeknu o všem, co se v Paříži dělo. Doufám, že budu moci Brazílii v plavání reprezentovat i nadále, ale bude to chtít trochu trpělivosti,“ dodala.