Hlavní obsah

Unikátní zahájení a české útoky na medaile od prvního víkendu. Olympiáda v Paříži začíná

Od pátečního večera bude v Paříži planout olympijský oheň. Kde přesně? I to je součástí tajemství doprovázejícího unikátní zahájení, které poprvé proběhne mimo stadion, na řece Seině a v jejím okolí. A od sobotního rána už se naplno rozjedou soutěže s nejednou českou medailovou nadějí.

Živě: Záběry z Paříže v zahajovací den olympiádyVideo: REUTERS/AP

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Masivní bezpečnostní opatření doprovázejí zahájení, které vyvrcholí na náměstí Trocadéro. Českou výpravu na něm při slavnostním nástupu přivedou jako vlajkonoši judista Lukáš Krpálek, jemuž se této cti dostalo už před osmi lety v Riu, a poprvé lukostřelecká mistryně světa Marie Horáčková. „Pocta, nést vlajku na olympiádě je nejvíc,“ vyznal se dvojnásobný olympijský vítěz.

Česká výprava je druhá nejmenší v historii, má 111 členů. Oproti původně schválené nominaci vypadli kvůli zraněním obhájkyně stříbra v tenisové dvouhře Markéta Vondroušová a na poslední chvíli také zápasnický medailista z mistrovství světa i Evropy Artur Omarov.

Ve čtyřech disciplínách se v Paříží představí čeští šampioni z Tokia: Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, střelec v disciplíně trap Jiří Lipták a v tenisovém deblu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Vedle Horáčkové jsou aktuálními mistry světa i plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner a kanoista Martin Fuksa.

Z Tokia se česká výprava vracela celkem s jedenácti medailemi, což byla nejúspěšnější bilance v samostatné historii. „Když se povede od osmi výš, tak je to super,“ říká před startem pařížské olympiády šéf výpravy Martin Doktor.

České naděje budou v akci hned od úvodního víkendu, už v sobotu se o medaile bude bojovat ve vzduchovce smíšených dvojic s Jiřím Přívratským a Veronikou Blažičkovou, do turnaje by měly vstoupit i tenistky.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

V Paříži jsou sportoviště zasazena do historických míst.

Olympijské hry se odehrají v Paříži potřetí a přesně po sto letech. Organizátoři zapojili proslulá sportoviště jako tenisové dvorce Rolanda Garrose či Stade de France pro soutěže v ragby a v atletice, ale areály umístili i na ikonická místa francouzské metropole.

A tak soutěže v plážovém volejbale proběhnou v těsné blízkosti Eiffelovy věže, tzv. městské sporty se divákům ukážou na náměstí Svornosti, šermíři se těší na Grand Palais, jezdecké soutěže se konají u zámku Versailles, lukostřelci soutěží u Invalidovny a pro dálkové plavce a triatlonisty se chystá řeka Seina.

Olympijský oheň bude hořet šestnáct dnů, 11. srpna je na Stade de France naplánováno slavnostní zakončení.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.