Hlavní obsah

I v jedenácti letech. Děti soutěží na olympiádě, experti se diví: Je to zdravé?

Různorodě mohou děti trávit letošní prázdniny. Některé obšťastňují prarodiče, jiné si užívají s vrstevníky na táborech. Nemálo školáků se ale vypravilo soutěžit na letní olympiádu. „Baví mě, když někomu nakopu zadek,“ kření se pro státní televizi čínská skateboardistka Čeng Chao-chao. Může se o to pokusit v Paříži. V jedenácti letech bude nejmladší účastnicí začínajících her.

Foto: Profimedia.cz

Americké gymnastky po olympijské kvalifikaci

Článek

K čínskému děvčeti připočtěte čtrnáctileté soupeřky Chloe Covellovou, Arisu Trewovou a o rok starší jmenovkyni Ruby Trewovou. Trojici australská výprava kvůli nízkému věku nedovolí bydlet v olympijské vesnici, ale umístila je do hotelu.

Do pařížského bazénu hupsne čtrnáctiletá Indka Dhinidhi Desinghuová. V šestnácti olympijskou premiéru zažijí americké gymnastky Hezly Riveraová nebo Quincy Wilsonová.

Nezletilými se to po olympijských sportovištích bude jen hemžit, což vyvolává znepokojivé reakce odborníků: není to nezdravé?

„Dospívání je fyzicky, fyziologicky, kognitivně a psychosociálně velmi nestabilní období. A najednou do něj přibude soutěžení na světové úrovni?“ táže se Michael Bergeron - expert specializující se na mladé sportovce a spolupracovník MOV v oblasti rozvoje mládežnické atletiky.

„Nelze očekávat, že dopad na každé dítě bude totožný,“ dodává Bergeron.

Některá olympijská odvětví zavedla minimální věkovou hranici, kam spadají skoky do vody (14), judo (14), gymnastika (16), řeckořímský zápas (18) nebo box (19). Ten má dokonce i horní limit, který je stanoven na 39 let.

Různá omezení mají i jednotlivé národní svazy. Například britská atletika neposílá před 20. narozeninami na velké akce maratonce nebo chodce, vícebojaři nebo vrhači musí mít alespoň 18 let.

Jenže naproti tomu se vyskytují olympijské disciplíny, které žádná věková kritéria nemají, jako je skateboarding, surfování nebo stolní tenis.

Proto dochází k nevšedním a bizarním chvílím. Při olympijské premiéře skateboardingu před třemi lety v Tokiu obsadily stupně vítězů třináctiletá Japonka Nišijová, stejně stará Brazilka Lealová a další domácí závodnice Nakajamaová, která také v šestnácti měla k plnoletosti dost daleko.

V Paříži se s prknem na kolečkách představí Andrew MacDonald, který za týden oslaví 51. narozeniny. Znamená to, že britský reprezentant by věkově teoreticky mohl být klidně dědečkem jedenáctileté Chao-chao, která bude soutěžit mezi ženami.

Za bizarní lze považovat, že ona i někteří neplnoletí olympionici by se nemohli účastnit mezinárodních olympijských her mládeže, kde se umožňuje start sportovcům od 15 do 18 let.

Pamětníci si jistě vybaví dětskou tvářičku rumunské gymnastky Nadii Comaneciové, která v Montrealu 1976 vyhrála tři zlata jako čtrnáctiletá dívenka.

Nejmladšími medailisty v individuálních olympijských disciplínách jsou řecký gymnasta Dimitros Loundras (10 let a 216 dní), italská gymnastka Luigina Giavottiová (11 let a 301 dní) nebo dánská plavkyně Inge Sörensenová (12 let a 21 dní).

Jedná se o výsledky z před- a meziválečné éry, které dnes už stěží někdo překoná. Děti ale z olympiád nemizí.

Už dříve experti vysvětlovali, že zejména v esteticko-koordinačních disciplínách mají výhodu mladší závodníci a především závodnice, jejichž tělo je ohebnější nebo pružnější. V rozvíjejícím se skateboardingu se kupříkladu zmiňuje, že se mladý organismus rychleji hojí po úrazech. Při zkoušení triků je omladina také odvážnější.

Kritici namítají, že si nezletilí olympionici předčasně huntují zdraví. Německý veřejnoprávní rozhlas DW cituje olympijskou medailistku Cath Bishopovou, která po veslařské kariéře píše odborné publikace: „Vyhrajeme medaili, ale poškodíme člověka i spoustu dalších lidí. Jakou to má vypovídací hodnotu pro společnost?“

Možná tušíte, že nemá na mysli pouze fyzično. Stále intenzivněji se (nejen) u mladých řeší i křehčí psychika. I nedávná minulost ukazuje případy zneužívání. Obří sexuální aféru doktora amerických gymnastek Larryho Nassara zfilmovali i dokumentaristé Netflixu, doživotně odsouzený Nassar za kariéru zneužil přes 250 sportovkyň včetně olympijské vítězky Simone Bilesové.

Další velmoci jako Rusko se pokoušely uměle snižovat věk sportovkyň, aby vyhovovaly kritériím.

„V každém profesionálním sportu existují věkové limity. Například u hokeje existuje v NHL věk, po kterém můžete být draftován. Pro mladé by měly být olympiády mládeže. Měli by mít prostor, aby se vzdělávali,“ říká pro The Athletic šéf Global Athlete Rob Koehler.

A dodá: „Chceme, aby na patnáctileté děti byl na olympiádě vyvíjen takový tlak? Myslíme si, že všude musí existovat věkové limity, které by měly být okamžitě zavedeny.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.