Hlavní obsah

Ty brďo! Ti už se radujou, že to maj v kabeli. Čechy bavil a dojímal táta bronzového šermíře

Senzační šermířskou pouť k olympijskému bronzu doprovázel komentář, na který se dlouho nezapomene. Týmovou soutěž kordistů jako expert ČT spolukomentoval Jiří Beran, jehož stejnojmenný syn se ve 42 letech před jeho očima na olympijské planši loučil s kariérou. Jako člen týmu přispěl k nečekané medaili. „Jó, to není možný!“ řval radostí do mikrofonu Beran senior.

Foto: Albert Gea, Reuters

Bronzový tým šermířů

Článek

Jeho erudice, emoce a autentické hlášky se stanou symbolem první české medaile na letních hrách v Paříži.

„Ty brďo!“ opakoval Beran v napínavém souboji o bronz, až jej začal používat i oficiální profil Českého olympijského týmu na sociálních sítích.

Kadence Beranovy oblíbené repliky stoupala, když Češi začali v úplném závěru duelu obracet skóre. Někdejší šermíř a v současnosti trenér zvrat předpovídal. Za stavu 31:35 pronesl snad nejslavnější větu.

„Francouzi už se radujou, že to maj v kabeli, ale neznají Jurku totiž. Neznají Jurku!“

O obrat proti domácím favoritům a světovým jedničkám se v závěrečném souboji postaral Jakub Jurka, zápas otočil na 43:41.

Náležitě vše prožíval po celou dobu s krajany i spolukomentátor Beran.

„Ty brďo. To byla výměna, ale nic z toho nebylo.“

„Ty brďo, to byla strašná chyba tohle.“

„Poď dozadu, ať nedostaneš ještě jeden.“

„Kubo, poď! Nevyměkni! Poď, Kubíčku!“

Beran starší bezprostředností nakazil televizní diváky, z nichž mnozí o zákonitostech šermu neměli moc potuchy. Kromě emotivních komentářů přidával i věcnější popis nebo zajímavosti. Například pěkně hovořil o francouzském veteránovi a olympijském vítězi z Ria Yannicku Borelovi, jenž se mimo planš přátelí s jeho synem Jiřím.

„Oni jsou docela kamarádi. Borel je fajn. Mohl by být namyšlený, ale on není,“ vykládal televizní spolukomentátor.

V přímém přenosu také rychle spočítal, že se jeho potomek na vrcholné scéně oháněl kordem dlouhatánských 24 let.

Jiří mladší převzal vášeň pro sport po otci a před olympijskou derniérou o něm dojemně napsal i na instagram.

„Dokázali jsme toho společně hodně. Je a byla to boží jízda. Tak teď ta poslední olympijská,“ napsal Beran ke společné fotce s otcem. „Životní vzor na planši i mimo ni, trenér, kamarád, parťák a hlavně super táta.“

Po bronzovém pátku se k jeho otci hodí i přídomek „nezapomenutelný spolukomentátor“, který po synově posledním vystoupení mocně vydechoval, obdivoval bronzové vzepětí a úchvatný finiš Jakuba Jurky.

„Ty brďo! Co ten Kuba s nima udělal? Já mu věřil. Před Grand palais a před všema, kteří si mysleli, že už je to v kabeli.“

V jeho hlase se mísila euforie a dojetí. Jeho syn se s kolegy stal olympijským medailistou!

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.