Hlavní obsah

Tvrdý náraz, pak hrobové ticho. Závodník na olympiádě bezvládně ležel na dráze

Přítomní diváci byli svědky hrozivého momentu při sobotním programu dráhové cyklistiky na olympiádě v Paříži. Během opravné jízdy o postup do čtvrtfinále v keirinu spadl po kontaktu s dalším závodníkem Kwesi Browne z Trinidadu a Tobaga a zůstal bezvládně ležet na dráze. Závod musel být přerušen a jezdec byl po péči záchranářů odnesen na nosítkách. Naštěstí však je podle svého týmu v pořádku a pád nebude mít trvalé následky.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Kwesi Browne z Trinidadu a Tobaga po pádu

Článek
Fotogalerie

Inkriminovaný moment nastal v posledním kole jedné z opravných jízd o postup do čtvrtfinálových bojů, kdy se většina závodníků snažila s vypětím všech sil vyjet co nejlepší výsledek. Browne se však při něm srazil v rychlosti s jiným jezdcem a po nárazu spadl na dráhu, kde zůstal ležet bez známek pohybu. Velodrom na Saint-Quentin-en-Yvelines rázem hrobově ztichl.

Závod byl okamžitě přerušen a k třicetiletému jezdci se seběhli záchranáři. V akci byla i nosítka. Když na nich byl Browne odvážen, tak si sundal rukavice a zvedl ruce, čímž vyvolal hlasitý jásot mezi diváky na velodromu. Oddechli si, že je při vědomí. Otázky však nadále panovaly kolem zdravotního stavu jezdce.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Kwesi Browne z Trinidadu a Tobaga byl po hrozivém pádu ošetřován.

Manažerka jezdcova týmu Rowena Williamsová později večer fanoušky naštěstí uklidnila, že sprinter neutrpěl žádné vážnější zranění. „Lékařský tým na velodromu odvedl skvělou práci a postaral se o něj skvěle,“ napsala Williamsová příznivcům na sociálních sítích. „Bylo uděláno několik rentgenů, aby se lékaři ujistili, že nemá zlomené kosti ani vážnější zranění hlavy. Kwesi je v pořádku,“ doplnila.

„Chodí a mluví, což je nejlepší zpráva. Chceme všem poděkovat za přání a podporu,“ zmínila manažerka a dodala, aby lidé fandili Nicholasi Paulovi, jeho národnímu kolegovi, v dalších bojích.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.