Hlavní obsah

Tvrdé přivítání. V Paříži se bučelo na Nizozemce, který kdysi znásilnil nezletilou dívku

Čekalo se, jak bude publikum na olympijských hrách v Paříži poprvé reagovat na nizozemského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho. A dopadlo to tak, jak asi všichni předpovídali. Bučením.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Nizozemce Stevena van de Veldeho přivítalo pod Eiffelovkou bučení.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Dnes 29letého olympionika totiž dohání minulost. Před osmi lety byl odsouzen za znásilnění teprve 12leté Angličanky, s níž si začal dopisovat přes facebook. Na otočku se za ní vydal z Nizozemska, měli spolu opakovaně sex.

Van de Velde byl následně v lednu 2016 zatčen a vydán do Británie, kde je u 12leté dívky jakýkoliv sex klasifikován jako znásilnění. Nizozemec se přiznal, jenže byl vydán zpět do domoviny, kde je tomu jinak. Klasifikace činu je odlišná a volejbalista po pouhých 13 měsících opustil věznici. Zůstal v registru sexuálních násilníků, nemůže pracovat s dětmi, ale k vrcholovému sportu se vrátil. (Celý příběh si můžete přečíst zde).

Nakonec se s novým parťákem Matthewem Immersem kvalifikoval do Paříže a jeho účast pod pěti kruhy vzbuzuje kontroverze. Zaznívaly hlasy, že by na olympiádě startovat neměl.

Holanďané ale do Francie odcestovali a v neděli odehráli svůj první zápas. První reakce několikatisícového publika? Bučení přehlušující potlesk. „Bylo silné, ale souhlasím s ním,“ popisuje pro Sport.cz fanynka z Brazílie. „Také jsem se přidal,“ dodává vedle sedící příznivec sportovců z Velké Británie. „Mně to přišlo moc,“ kontruje divačka z Rakouska.

„Slova, která jsem nečekal, že napíšu. Na slunečném pozadí Eiffelovy věže soutěží nizozemský odsouzený dětský násilník Steven van de Velde na olympijských hrách v Paříži 2024. Šílenství,“ sdělil na sociální síti X novinář z The Telegraph Ben Bloom.

Van de Velde, který v Paříží funguje ve speciálním režimu, kdy nebydlí v olympijské vesnici a minimálně před zahájením turnaje nekomunikoval s médii, má s manželkou a bývalou německou volejbalistkou Kim tříleté dítě. Proti jeho účasti vznikly petice, ozvaly se organizace podporující dětské oběti sexuálních zločinů.

„Teď už je pozdě to řešit, čímž rozhodně nechci budit dojem, že ho nějak podporuju nebo hájím. Ale ta kauza má i velmi negativní efekty v podobě výhružných zpráv pro jeho rodinu spoluhráče i další členy nizozemského beachvolejbalového týmu, což mi nepřijde fér vzhledem k tomu, že ten trestný čin spáchal on,“ komentuje český úřadující mistr světa Ondřej Perušič.

Van de Velde s Immersem nakonec ke smutku velkého množství holandských fanoušků na úvod her podlehli ve skupině B italské dvojici Alex Ranghieri, Adrian Carambula 1:2 na sety.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.