Hlavní obsah

Turbo nepřišlo. Česká atletka musela řešit problémy v nejméně vhodnou chvíli

Když vás zranění potká zkraje sezony, ještě můžete doufat, že se na její klíčovou část dáte do kupy. Ale týden před jejím vrcholem? To už přichází bezmoc. Přesně takové pocity zažívala překážkářka Nikoleta Jíchová, když ji zhruba týden před olympijským startem začalo píchat v koleni. V Paříži se do semifinále neprobila.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nikoleta Jíchová na pařížském Stade de France

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Prožívala parádní sezonu, z osobního rekordu srazila další desetiny, když si v čase 54,59 s běžela pro finále mistrovství Evropy, v němž pak skončila těsně pod stupni vítězů. Ale pak se ozvalo levé koleno.

„Začalo v něm píchat při chůzi i běhu. Poslední příprava tím byla hodně ovlivněna, nešlo ani klusat,“ přiznávala a přemítala, jak mohlo k problémům dojít.

„Sezona už je docela dlouhá od května, je to můj druhý vrchol. Ale že to přišlo týden před olympiádou, mě strašně mrzí. Přemýšlím, co jsme mohli s trenérem udělat jinak, ale nic mě nenapadá, nemyslím, že by to bylo tréninkem,“ dumala.

Snažila se uklidňovat, že natrénováno má a poslední týden před závody už takovou roli hrát nebude… Staral se o ni lékařský tým.

„Spousta fyzioterapeutů, doktorů, léků… Bylo mi umožněno běžet, nicméně v hlavě jsem to měla,“ přiznávala. I při rozcvičení se noha ozvala. „Naštěstí díky endorfinům a tolika lidem na stadionu jsem to během závodu nevnímala. Ale to nic nemění na tom, že jsem mohla běžet líp,“ zhodnotila.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Rozběh zvládla za 55,45 s, opravy jako novinku v olympijském programu o čtrnáct setin rychleji. V cílové rovince nepřišlo její pověstné zrychlení, jaké předváděla na mistrovství Evropy v Římě. „Doufala jsem, že když jsem v zatáčce byla v kontaktu, zařadím zase to svoje turbo, ale nepřišlo,“ litovala. Semifinálová pětadvacítka byla vcelku daleko.

Pozitiva? „Mám radost, jak jsem ten rozběh psychicky zvládla,“ cenila si, že ji trable nerozložily. Do pondělní opravy už tak mohla jít klidnější s vědomím, že koleno dokáže 400 metrů s překážkami zvládnout. „Psychicky jsem na tom byla určitě lépe, proto jsem věřila, že jedno z těch dvou postupových míst můžu zvládnout. Bohužel se tak nestalo,“ zalitovala.

„Věřím, že to je obří zkušenost, která mě do dalších závodů posílí,“ hlásí blonďatá překážkářka. Otázka je, kdy další závody přijdou. Napoví podrobnější vyšetření kolenního kloubu.

Magnetická rezonance je k dispozici na klinice přímo v olympijské vesnici, ale před závody nedávalo smysl ji využívat. „Kdyby to koleno vypadalo hodně špatně, jen by mě to psychicky rozhodilo,“ věděla.

Když vyšetření dopadnou dobře a bolest ustoupí, chtěla by Jíchová absolvovat ještě několik závodů. „Když bude vážnější, sezonu ukončím a začnu se pak připravovat na příští rok, kdy bude mistrovství světa, spousta mítinků a cílů, které mám,“ dodává.