Hlavní obsah

Trsali a rozdali miliardy podpisů. Kordisté popisují, jak slavili až do rána

Hrdě nosí těžké bronzové medaile na krku, rozdávají rozhovory a užívají si pozornost médií i fanoušků. Čeští kordisté Jiří Beran, Michal Čupr, Jakub Jurka a Martin Rubeš už mají za sebou také jednu z prvních dlouhých nočních oslav. „Byla do ranních hodin. Trochu se to protáhlo, ale medaile si to zaslouží,“ směje se Čupr.

Bronzoví kordisté slavili do rána. Ty brďo, tati, bylo to fakt dobrý, chválil Jiří Beran komentář svého otceVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Paříž (od našeho zpravodaje) – Po senzačním pátečním bronzu v týmové soutěži převzali na pódiu v Grand Palais cenné kovy a zamířili rovnou do Českého domu. Dorazili až kolem půlnoci, i tak je ale vítaly stovky lidí.

„Měl jsem v domě rodiče. Říkali, že všichni fandili až řvali. Kvůli nám se posunula zavíračka, lidé byli skvělí. Neuvěřitelné, jakou nás nabudili energií. Mám zážitek do konce života. Udělali jsme milion fotek, miliardu podpisů a pak trsali. Bylo to famózní,“ popisuje Rubeš.

Hrála hudba, DJ pouštěl největší současné hity a dřevěná podlaha v budově Cabaret Sauvage se otřásala jak na správném tanečním parketu.

„Bylo to ve vší počestnosti,“ prohodí Jurka. „Do šesti do rána. Byli jsme samozřejmě unavení od fanoušků, potkali jsme se s každým. Nebudeme říkat, že jsme si ťukli a šli domů. Když se jednou za sto let podaří medaile z týmů, musí se adekvátně oslavit,“ přibližuje.

Velká radost propukla nejen v Paříži, ale také u televizních obrazovek. O atmosféru se postaral Jiří Beran starší, jenž jako expert ČT spolukomentoval utkání o bronz. Pokud se jeho stejnojmenný syn bude někdy koukat na poslední utkání kariéry, společně s obrazem vždy uslyší hlas svého otce, trenéra a rovněž bývalého šermíře.

A také jednu hlášku za druhou. „Ty brďo!“ opakoval neustále Beran starší. Slovní spojení se stalo virálním na sociálních sítích, začal jej používat i oficiální profil Českého olympijského týmu.

„Otevřel jsem lednici a vyskočilo na mě ‚Ty brďo!‘ a z telefonu to samé,“ vtipkoval v sobotu při druhé návštěvě Českého domu 42letý Beran. Co otci radil?

„Říkal jsem mu, že jde do České televize, že nemůže používat všemožné výrazy. Zvládl to bravurně. Ty brďo, tati, bylo to fakt dobrý!“ prozrazuje.

Už po skončení soutěže Beran potvrdil, že opravdu šlo o poslední zápas kariéry. Nerozmyslel si to ani přes noc. „Ty brďo, nebudu pokračovat, i kdyby si to někdo přál. Ty brďo, konec,“ uzavřel.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.