Hlavní obsah

Neuvěřitelné foto! Řádění ve vlnách, svůdné domorodkyně, trochu jiné hry

Je to samozřejmě také pařížská olympiáda, zároveň jsou to však tak trochu jiné hry. Stranou ruchu velkoměsta, v prostředí naprosto nesrovnatelném s tím, co se odehrává ve francouzské metropoli. Na Tahiti, největším ostrově Francouzské Polynésie, bojují o medaile surfaři. A zrodila se přitom také fotografie aspirující na neoficiální titul ,snímek olympiády‘.

Foto: Jerome BROUILLET/AFP, Profimedia.cz

Zachytit úžasný moment se podařilo fotografovi agentury AFP. Na snímku je Brazilec Gabriel Medina radující se z povedené jízdy.

Článek
Fotogalerie

Vlny obklopující exotickou destinaci jsou rájem pro surfaře. V Tichém oceánu evidentně našli pohodu. Okouzlující obrazy nabízí moře, místní přírodní útvary, ale i domorodci a svůdné domorodkyně. Jejich tance ve stylovém oblečení vyzdobily slavnostní zahájení tohoto klání, které přineslo úžasnou chvilku, moment, nad kterým žasne nejen mediální svět.

Na snímku z produkce AFP se raduje hvězdný Brazilec Gabriel Medina po jedné z povedených jízd. Vypadá to, jako by levitoval se svým načiním. K pozoruhodnému záběru pomohla - jak jinak - i jedna z velkých vln.

Proč se vlastně závodí na Tahiti, 15 000 km od Paříže? Francouzi se rozhodli rozprostřít olympiádu i na zámořská území.

Tahiťané jsou francouzskými občany s plnými právy. Používají se zde jak tahitština, tak francouzština. Tahiti je částí Francouzské Polynésie, která je tzv. semiautonomním územím Francie, má vlastního prezidenta (na zahájení se objevil také ve stylovém oblečení s kloboukem), rozpočet i zákony. Část místních obhajuje plnou nezávislost na Francii, nezdá se však, že by v dohledné době došlo k naplnění jejich přání.

Už první Evropané, kteří na jedno z těchto pozdějších území tzv zámořské Francie připluli v 18. století, si kromě uchvacujících přírodních obrazů povšimli uvolnění a spokojenosti místních obyvatel a charakterizovali ostrov jako ráj. Přetrvává to dodnes. Nejen při olympiádě se o tom přesvědčují surfaři.