Hlavní obsah

Triatlonistky se vrhly do Seiny. Francouzka pláchla všem, Kuříková doběhla devětadvacátá

Před třemi lety Francouzka Cassandre Beaugrandová brala bronz ve smíšeném závodě v Tokiu, doma si ale sedmadvacetiletá triatlonistka nenechala ujít individuální zlato. Češka Petra Kuříková dokončila trať na 29. místě se ztrátou 6:07 minuty.

Foto: Anne-christine Poujoulat, Reuters

Petra Kuříková v cyklistické fázi závodu triatlonistů

Článek

Dostaly svolení, a tak se triatlonistky v osm ráno nebojácně vrhly do vody v Seině, do které by se soudný člověk bál jen smočit palec. Přitom to měli být muži, kteří v úterý jako první okusí teplotu řeky, o jejímž znečištění se přes veškeré snahy organizátorů nedalo pochybovat. Nakonec byl však závod triatlonistů odložen až na středeční dopoledne.

Pořadatelé přitom ještě v úterý označili kvalitu vody v některých místech plavecké trati za hranou limitů, a dokonce se spekulovalo, že by se olympijské závody uskutečnily bez plavecké části. Pokud by míra bakterií ve vodě do středečního rána zůstala nad limity, pak by oba závody byly odloženy patrně až na pátek… K tomu ale nedošlo, i když v Paříži v noci pršelo.

Plaveckou část ženského závodu s patnáctisekundovým náskokem ovládla 36letá Flora Duffyová z Bermud, jejíž náskok byl ale během dvou okruhů na kole zlikvidován devítičlennou skupinkou pronásledovatelek.

Kuříková ze Seiny vylezla s takřka dvouminutovou ztrátou a během cyklistické pasáže se musela několikrát vyhýbat soupeřkám, které na kluzkém asfaltu a dlažebních kostkách často padaly. Česká závodnice dojela do depa na 31. pozici, v běhu se o dvě místa posunula.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Vedoucí skupina se mezitím roztrhala a na čele se usadilo kvarteto, jehož rychlost v pařížských ulicích určovala Švýcarka Derronová následovaná Britkou Potterovou a k nadšení diváků i francouzským dvojblokem Beaugrandová, Lombardiová.

Právě Beaugrandová v posledním okruhu vystupňovala tempo a žádná ze soupeřek už jí nebyla schopná čelit. Cílem proběhla se šestisekundovým náskokem před Derronovou, třetí Potterová měla patnáctisekundový odstup.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Triatlon
Ženy:
1. Beaugrandová (Fr.) 1:54:55
2. Derronová (Švýc.) -6
3. Potterová (Brit.) -15
4. Lombardiová (Fr.) -21
5. Duffyová (Berm.) -1:17
6. Taylorová-Brownová (Brit.) -1:40
....29. KUŘÍKOVÁ (ČR) -6:07.