Hlavní obsah

Triatlonisté přišli kvůli zhoršené kvalitě vody v Seině i o druhý trénink

Triatlonisté přišli na olympijských hrách v Paříži i o dnešní plavecký trénink v Seině. Pořadatelé kvůli zhoršené kvalitě vody po pátečním a sobotním dešti zrušili stejně jako v neděli i na dnešek naplánovaný trénink. Jsou ale přesvědčeni, že úterní a středeční závody o olympijské medaile se budou moci uskutečnit podle plánu v plném rozsahu. Uvedli to zástupci organizačního výboru Paris 2024 ve společném prohlášení s triatlonovou federací World Triathlon.

Foto: Profimedia.cz

Česká triatlonistka Petra Kuříková

Článek

V Paříži od neděle svítí slunce a pořadatelé očekávají, že se čistota vody opět zlepší a koncentrace enterokoků a bakterií E. coli klesne pod povolený limit. Pro dnešní trénink ale nebylo možné „poskytnout dostatečnou záruku“, proto ho v zájmu zdraví sportovců zrušili.

Organizátoři do vyčištění Seiny investovali 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun) a mimo jiné nechali vybudovat speciální nádrže na odpadní vody. Ani to však nepomohlo a kvalita vody v řece se po dvoudenním dešti zhoršila.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Závod triatlonistů je v Paříži na programu v úterý a závod žen, v němž bude české barvy hájit Petra Kuříková, je naplánován na středu. Smíšená štafeta by se poté měla uskutečnit 5. srpna. V Seině se mají 8. a 9. srpna konat také závody v dálkovém plavání, v nichž se představí i Martin Straka.

Pro případ, že by se kvalita vody v řece včas nezlepšila, pořadatelé vyčlenili 2. srpen jako náhradní termín pro individuální závody v triatlonu, mix by se mohl přesunout až na 6. srpna. V extrémním případě pak umožňují pravidla soutěžit v duatlonu bez plavecké části. Dálkoví plavci by se v případě přetrvávajících problémů přesunuli do Vaires-sur-Marne, kde se konají veslařské a kanoistické soutěže.