Hlavní obsah

Triatlon bez plavání? Ostuda. Organizátoři olympijských her čelí ostré kritice

Aktualizováno

Špatná kvalita vody, nelezte do ní. Triatlonisté, kteří by plaveckou část disciplíny na probíhajících olympijských hrách v Paříži měli absolvovat v řece Seině, si v místě závodu ani pořádně nezatrénovali. V krajním případě dokonce hrozí, že by vůbec neplavali a z triatlonu by se stal duatlon. Proti čemuž vyjádřil belgický reprezentant Marten Van Riel hlasitý nesouhlas.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Závodiště, na kterém měli triatlonisté závodit, zeje prázdnotou, na vině je špatná kvalita řeky Seiny.

Článek

„Kdyby bylo prioritou organizátorů zdraví atletů, už dávno by triatlon byl přesunut někam jinam. Jsme pouhé loutky. Duatlon není triatlon,“ napsal pod instagramový příspěvek, kde organizátoři triatlonu oznamují odložení závodu. Muži budou místo úterního rána soutěžit od středečních 10:45.

Kdy se to fanoušci a sportovci dozvěděli? Během noci na úterý. S čímž má čtvrtý nejlepší triatlonista posledních her v Tokiu také problém.

„Takhle pohnout s termínem uprostřed noci je ukázka chybějícího respektu k nám, kteří jsme se na olympiádu řadu let chystali, i k fanouškům. Fakt parádní představení našeho sportu na nejvyšší úrovni,“ ulevil si Van Riel.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Řeka Seina je v současnosti stále znečištěná a závod triatlonistů se tak odkládá.

Belgičanův komentář nasbíral tisíce „lajků“, neboť nad počínáním organizátorů opravdu zůstává mnohým rozum stát. Obavy o kvalitu vody v Seině panovaly prakticky od okamžiku, kdy bylo oznámeno, že v ní triatlonisté poplavou. Francie do jejího vyčištění investovala 35 miliard korun. Jenže evidentně to nenese kýžené ovoce.

Triatlonistům byly zrušeny dva tréninky, s termínem jejich závodu se na poslední chvíli hýbe. Fanoušci se tak ptají: „Nedalo se tomu předejít? Vždyť surfaři soutěží na Tahiti, fotbal se hraje v Marseilli…“

Kvůli snaze organizátorů her udržet triatlon v hlavním městě hrozí, že se z něj na nejprestižnější sportovní akci stane duatlon. Mnozí, včetně naštvaného Van Riela, jej asi právem považují za ostudu, která na olympiádě nemá co dělat.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Zázemí u Seiny pro závod triatlonistů je připravené, kvalita vody však stále nedovoluje, aby se sportovci do řeky ponořili.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.