Hlavní obsah

Trenér po rozběhu skoro brečel. Doufala jsem, že Jarmilu překonám, přiznala česká kometa

Udělala po startu tři čtyři rychlé kroky, kterými se najednou dostala i před sprinterky světové extratřídy. Drobné podlomení kolene pak Karolíně Maňasové vzalo naději bojovat rovnocenně s dalšími semifinalistkami až posledních metrů a celkově skončila v čase 11,35 s čtyřiadvacátá. I tak lze její olympijské vystoupení označit jako průlomové.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Karolína Maňasová po postupu do olympijského semifinále na 100 m

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Na světové letní akci nestartovala ani jako juniorka. A teď rovnou na olympiádě, ve 20 letech. Přesto v rozběhu zazářila osobním rekordem 11,11 s, na dvě setiny se přiblížila legendární Jarmile Kratochvílové. Žádná další Češka v historii už se nedostala pod 11,30 s.

Vítkovickou sprinterku jen mrzelo, že u toho nemohl být její kouč Ivo Pištěk, a tak mu aspoň zamávala do kamer. „Říkal, že to bylo takové hezké, vtipné,“ tlumočila Maňasová, která si po svém rozběhu s trenérem několikrát volala.

„Skoro brečel, nebo možná i brečel, to jsem po telefonu nepoznala,“ usmívala se svěřenkyně kouče, který v minulosti pracoval na kondici i dalších úspěšných olympioniček, tenistek Karolíny Muchové a Barbory Krejčíkové.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Po svém supervýkonu z rozběhu jí narostla chuť. „Semifinále je večer, tak bych mohla něco srazit,“ přemítala. „A v koutku duše jsem doufala, že bych mohla i tu Jarmilu překonat,“ přiznala. To se jí nepodařilo, zatím.

„Je mi pořád dvacet let a mám běženo 11,11. Ty tři setiny bych v průběhu kariéry srazit mohla. Určitě bych to neříkala, kdybych si nemyslela, že na to opravdu mám,“ věří si.

Kromě rychlých nohou ostatně disponuje i silnou hlavou. Nastupovat vedle sprinterských hvězd? Žádný problém. „Já si to úplně nepřipouštím. Beru to tak, že mám vedle sebe rychlé holky, tak ať se jich chytnu a držím,“ líčila bezelstně.

Osmdesát tisíc diváků? Také v klidu. „Vnímala jsem to v blocích, kdy skandovali. Ale jinak jsem se soustředila na svou dráhu,“ pravila.

Svoji formu už letos nikde neplánuje prodat. V semifinále ji lehce zatahal pravý stehenní sval. „Tak jsem ráda, že jsem sezonu zakončila zdravá a s osobákem,“ říká první česká olympijská semifinalistka na stovce od roku 1948.

Teď si dopřeje dovolenou, rekondiční pobyt a vrhne se do přípravy na halovou sezonu. Po ní je v plánu i rozšířit tetování, která na jejím těle ztvárňují zejména egyptskou mytologii.