Hlavní obsah

Trable v olympijské jídelně: dlouhé fronty, chybí maso. Britové narychlo povolali vlastního kuchaře

Před cestou do Paříže se olympijský šampion Jiří Prskavec těšil i na olympijskou jídelnu. „Kde jinde bych se měl dobře najíst než ve Francii,“ usmíval se. Jenže ta je zatím pro sportovce zklamáním. Dlouhé fronty, nedostatek masa… Češi věří ve zlepšení, ale zejména od britské výpravy proudí na hlavu francouzských organizátorů silná kritika.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Sportovci před jídelnou v pařížské olympijské vesnici.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Není pochopitelně nic snadného nakrmit celou olympijskou vesnici pro 15 000 obyvatel. Během olympijských a paralympijských her bude vydáno na 13 milionů porcí. Jídelna pojme najednou 3300 lidí, ale nestíhá je odbavovat.

„Bohužel to nezvládají provozně, nedokážou usměrnit fronty, které v některých časech musejí být. Věřím, že to vychytají,“ hlásí šéf české výpravy Martin Doktor. Britové ale takovou trpělivost neměli, a tak povolali kuchaře, který připravuje sportovcům jídla mimo olympijskou jídelnu.

„Na začátku každých her jsou nějaké problémy, jako je doprava. Ale tentokrát je velkým problém jídlo ve vesnici, které není dostačující,“ kritizoval pro magazín Times Andy Anson, vedoucí britské výpravy.

Podle jejího nejmenovaného člena je jídelna mnohem chaotičtější ve srovnání s tokijskou před třemi lety. „Je pravda, že tam byla třikrát taková výběrem i prostorem. Tady jsme ve středu přišli po desáté večer a stejně si nebylo kam sednout,“ líčí Miloslav Příhoda závodící v jezdectví.

„V hodinách, kdy je člověk zvyklý jíst, je to opravdu dlouhé, a ne vždy se na vás dostane jídlo, jaké byste si představovali,“ říká lukostřelec Adam Li. „Ale ty fronty strpíme a vybereme si,“ nedělá si těžkou hlavu. „Také doufám, že se to zlepší, až začnou soutěže a budeme mít různý režim,“ je optimistkou i plavkyně Kristýna Horská.

Češi si nestěžují

Pořadatelé slibovali michelinskou kvalitu stravy, ale zároveň v rámci udržitelnosti navýšili množství jídel rostlinného původu. A tak zejména masa bývá podle některých výprav nedostatek…

„Mně se nestalo, že by maso nebylo, jen nebylo úplně dochucené. Ale není to tragédie, ani s frontami problém nemám,“ nestěžuje si tenistka Karolína Muchová. I další jezdec Miroslav Trunda je smířlivý. „Kde je dobré jídlo, jsou i fronty. Ale přes den bývá masa dost,“ líčí.