Hlavní obsah

Waterloo českých střelců. Na olympiádě zůstanou podruhé v historii bez medaile

Aktualizováno

Tahle olympiáda nebyla českým střelcům souzená. Teprve podruhé v samostatné historii se stalo, že Česko nezískalo ze střelby ani jednu medaili. Jediným finálovým zastoupením na střelnici v Chateauroux navíc zůstalo čtvrté místo Jiřího Přívratského ve třípolohové malorážce. Trápení na závěr nezlomil ani mix ve skeetu. „Je to zakleté,“ smutnil brokař Jakub Tomeček. Ten sice trefil všech 75 letících terčů, jenže jeho parťačce Barboře Šumové se vůbec nedařilo a zapsala hned sedm omylů. V nabité konkurenci to stačilo jen na osmou pozici z 15 týmů, na boj o medaile tři rány chyběly.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Brokařka Barbora Šumová v soutěži skeetu na OH v Paříži

Článek

Pouze před osmi roky v Riu se stalo, že v oblíbeném sportu nezískali Češi cenný kov ani v jedné z disciplín. Jinak vždy sportovní střelba platila za medailové jistoty. A tak tomu mělo být i v Paříži.

Do Francie odletělo devět českých reprezentantů. Ambice na postup do finále měli vedle Přívratského nebo dalšího z puškařů Petra Nymburského i obhájce zlata Jiří Lipták v trapu.

Už na úvod se českým zástupcům včetně Přívratského nedařilo ve vzduchovce, prokletí nezlomil ani Martin Podhráský v rychlopalné pistoli, v níž letos po 13 letech dokázal vyhrát závod Světového poháru, a po 27. příčce se ve 40 letech rozhodl ukončit kariéru.

O medailovém snu hovořil i brokař Jakub Tomeček. Jenže v individuálním závodě chyboval, oproti Tokiu si ještě o pět příček pohoršil a skončil dvanáctý. Chuť si chtěl spravit v mixu. To se mu sice částečně povedlo, jelikož ani jednou nechyboval. Ovšem Barbora Šumová po individuální kvalifikaci pokazila i týmovou. Zapsala hned sedm omylů.

„Chtěla jsem se po individuálu oklepat, bohužel se mi to moc nepovedlo. Celé jsem to pokazila já. Celkově tady nastavení nemám dobré, nesedlo mi to, nedokázala jsem se s tím poprat,“ smutnila 29letá Šumová.

Naopak Tomeček byl s osmým místem celkem spokojený. „Když jsme začínali poslední položku, tak jsme byli chvíli poslední, to nebylo úplně povzbudivé. Byl jsem odhodlaný makat až do konce a Barča také dělala, co to půjde. Vyškrábali jsme se do elitní desítky, tak proč ne,“ usmíval se 33letý rodák z Kyjova. „Chtěli jsme si udělat radost a střílet na pohodu,“ líčil.

Skeet smíšených týmů byl však poslední disciplínou na olympiádě v Paříži. Čeští střelci tak už vědí, že stejně jako z Ria odjedou zklamaní bez jediného cenného kovu. „Samozřejmě od střelců se medaile očekávají, ale přijde mi, že tahle olympiáda je zakletá. Selhala obrovská jména, od kterých se medaile čekaly. Já sice nejsem takové jméno, ale je to i můj případ,“ hodnotil Tomeček.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.