Hlavní obsah

To je výsměch! Vysvětlete to, zuří po vyřazení z OH kouč basketbalistů Jižního Súdánu

Trenér basketbalistů Jižního Súdánu Royal Ivey se po sobotní porážce od Srbska 85:96 a vyřazení z olympijského turnaje zlobil na rozhodčí. Obvinil je ze zaujatosti a poukázal přitom zejména na velký rozdíl v počtu nařízených trestných hodů. Šéf federace a bývalý hráč NBA Luol Deng vznesl požadavek, že by na velkých mezinárodních turnajích měli působit také afričtí sudí více znalí afrického způsobu hry.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Kouč basketbalistů Jižního Súdánu Royal Ivey v akci

Článek

„Oni stříleli 31 trestných hodů, my šest? Vysvětlete to. Opravdu to vysvětlete, protože tohle je výsměch. Jak to, že oni stříleli 31 šestek a my šest? Jak to?“ ptal se americký kouč opakovaně před novináři poté, co skončil olympijský debut jediného afrického týmu startujícího letos pod pěti kruhy. „Moji hoši do toho dali všechno, krev, pot a slzy. A teď mi řekněte, jak to že jsme stříleli šest šestek. Ve druhém poločase jsme házeli jednu,“ pokračoval Ivey.

Dvojí metr zaznamenal i v tom, že mu rozhodčí hrozili vyloučením za to, že opouští prostor vymezený pro trenéry za postranní čarou, zatímco stejné chování srbského kouče podle něj tolerovali.

Deng, který odehrál 16 sezon v NBA, nabyl dojmu, že zatímco způsob hry soupeře etablovaného dlouhodobě ve světovém basketbalu rozhodčí znají, pojetí afrického týmu pro ně je neznámé. „Je v pořádku, když rozhodčí znají některé hráče a nechají je hrát jejich stylem, (ale) jakmile naši hráči hrají po svém, hned se jim pískají fauly,“ řekl.

Není podle něj pravda, když se říká, že afričtí hráči jsou (příliš) agresivní. A podivil se, proč na olympijských hrách nejsou také afričtí rozhodčí. „Je rok 2024. Jestliže reprezentujeme kontinent, mělo by to zastoupení být kompletní. Na tom je třeba zapracovat. Pokud rozhodčí nejsou seznámeni s naším způsobem hry, naším stylem… pak nevím, co je to za mistrovství světa a olympijské hry. Hraje se jen evropský způsob basketbalu a my nemůžeme být agresivní?“ zlobil se Deng, bývalý hráč Chicaga, Clevelandu, Miami, Los Angeles Lakers a Minnesoty.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.