Hlavní obsah

Tenisoví medailisté: Bylo tam srdíčko! Po psychické stránce jsme předvedli neskutečný výkon

Tomáš Macháč odpálil míč vzhůru k nebesům a později žertoval, že určitě ještě letí. Pak se vítězně objali a usmívali se, když z tribun čeští fanoušci nadšeně křičeli: „Máme medaili.“ Tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve čtvrtek večer definitivně ukončili české medailové čekání v Paříži, když postoupili do finále smíšené čtyřhry. Tam mohou proti čínskému páru zajistit svému kovu zlatý punc.

Foto: Edgar Su, Reuters

Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč se radují z postupu do finále mixu.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Pár minut poté, co dohráli svůj vítězný zápas, se nad areálem Roland Garros snesl hustý liják, a tak i oni přišli mezi novináře lehce zmáčení.

Byla to ale přijatelná daň za vítězným mačem, který je dostal do vysněného olympijského finále. Ještě před těžkým semifinále proti kanadskému páru se ale museli psychicky oklepat z nevydařeného odpoledne – Macháč s Pavláskem prohráli semifinále mužské čtyřhry, Siniaková zase s parťačkou Krejčíkovou vypadly z pavouka ženského debla.

Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč – první čeští medailisté na olympiádě v Paříži. Jak to zní?

KS: Nádherně. Máme obrovskou radost, že se to povedlo. Bylo to náročné. Jsem šťastná, že Česku přineseme medaili. Vypadá to, že máme trošku smolíka. Všem sportovcům to nějak utíká, prokluzuje mezi prsty. Nás čeká vlastně jediné finále, kde i když člověk skončí druhý, má medaili, což se na grandslamech nestává. Tam když prohrajete, tak si vás nikdo nepamatuje.

TM: Dneska jsme předvedli po emoční a psychické stránce neskutečný výkon. Nebylo to jednoduché, nehrál jsem ani zdaleka výborný tenis. Ale některé důležité míče jsem zahrál. Katka hrála skvělý mix a doplnili jsme se. Bylo tam srdíčko a jsme rádi, že zítra můžeme přinést do vesnice medaili. To je, proč jsme sem jeli.

Jak bylo těžké setřást ty odpolední prohry?

TM: My jsme dostali takový lehký világoš. Soupeři hráli neskutečný tenis. Jsou to oba skvělí hráči, bylo to dvakrát 2:6 a neměli jsme šanci.

KS: Pro mě to určitě bylo náročné. My jsme nedostaly takový világoš, spíš to bylo kvůli nám. Jak je program náročný, tak jsme nepředvedly výkon, který jsme chtěly, ale bojovaly jsme. Byla jsem mile překvapená, že jsem mix hrála o hodně lépe. Snažila jsem se na to zapomenout. Trenéři mi pomohli, opakovali, že jsem v další soutěži a bojuju o medaili, tak ať to zkusím hodit za hlavu a jsem připravena.

Však jste s Félixem Auger-Aliassimem, semifinalistou v singlu, hrála neskutečně vyrovnané výměny.

KS: Evidentně mi to asi sedí víc než s holkama (smích). Prostě mi mix úplně sedl. A jsem skutečně překvapená, že na to, jak jsem hrála debla špatně, jsem mix hrála úplně skvěle.

Dodá vám to do finále klid?

KS: Je fajn, že je medaile jistá. Že člověk není nervózní, jako když bojuje o bronz a může být čtvrtý bez ničeho. Ale je to náročné. Zase končíme pozdě, než se dostaneme do vesnice, regenerace… Ovšem snažíme se nechat na kurtu všechno.

Proti vám budou ve finále stát Číňané Čang Č’-čen, Wang Sin-jü. Tomáši, Čang je váš parťák z této sezony v deblu. Pomůže vám jeho znalost?

TM: Určitě řeknu, co mu vadí a co na druhou stranu hraje dobře. Každopádně je to sport. Není to, že si jdeme dávat pěstmi, hrajeme s míčkem. Ale jsem rád, že spolu hrajeme, bude to skvělé finále a moc se na to těším. Ale jak říkala Katka, je to fakt náročné. Je jedenáct večer, jsme tady od rána, zítra na mě čeká mix, pak zápas o bronz v deblu a následně odlétám do Ameriky. Je to masakr, ale zase proto dělám tenis od šesti let, abych se k tomuto dostal.

Vy dva jste před olympiádou společně nevyhráli jediný zápas. Čím se to zlomilo?

TM: Musíte si vybrat správný turnaj.

KS: Já myslím, že nám ty předchozí zápasy pomohly. Singl a debl jsou rozdílná soutěž, Tomáš na to teď přišel a samozřejmě čím víc ty zápasy hraje, tím víc je vidět, jak se zlepšuje. A je to pak znát, když chlap hraje víc deblově, pomáhá ženské.

Katko, vy máte za sebou řadu grandslamových finále, okusila jste i to olympijské. Pomůže ta zkušenost?

KS: Když tam člověk stojí poprvé, je to úplně něco jiného. Ale i když jsem zažila spoustu finálových zápasů, jsem pokaždé nervózní. Uvidíme zítra, jak se budu na kurtu cítit a jestli zkušenost pomohla. Všichni sportovci to zažíváme, že každý den je jiný.

TM: Já si to určitě užiju, protože medaile je jasná, což byl hlavní cíl. Mohlo se tady taky stát, že bych byl dvakrát čtvrtý. Několik podobných zápasů jsem odehrál – čtvrtfinále v Miami proti Sinnerovi taky bylo něco velkého. Tady ale reprezentujeme Česko, nehrajeme jen pro sebe, ale pro všechny. O to je to víc nervózní, o to je prohra víc bolestivá. O to víc jsme rádi, čeho jsme dneska dosáhli, a doufejme, že zítra budeme zlatí.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Český tenis tu může získat tři medaile. Deblisté hrají v sobotu o bronz, Karolína Muchová s Lindou Noskovou mají v pátek semifinále.

KS: Tři medaile by byly super! Přejeme si navzájem, podporujeme se. Ať už tam stojíme my, nebo kluci, holky, tak jim to hrozně moc přeju a doufám, že ty tři placky klapnou.

Jaké vás ovládly pocity po mečbolu?

TM: Když vidíte míček, jak letí do autu nebo do sítě, tak máte první úlevu, že to máte za sebou, že se to povedlo. A pak přijde radost. Dnes jsem ale zjistil hodně zajímavou věc, že Félix hrál před našim zápasem ve čtvrtfinále proti Ruudovi neskutečný tenis, ale v našem mači o chvíli později pak nedal return. Takový velký hráč a nemohl vůbec returnovat. Byl nervozní na síti, hrál blbě, přišlo mi, že soupeřka hrála líp než on.

Mix je v tenisovém světě tak trochu opomíjená soutěž. Jak vy vnímáte svůj úspěch?

TM: První těžký krok, abyste se sem dostali, je, že musíte na tom být dobře žebříčkově. A pak hrajete proti skvělým jménům - Zverev, Félix, Nišikori. Jsou to tři skvělí hráči, kteří mají za sebou úžasnou kariéru, a musíte předvést něco, abyste je porazili. Katka hraje výborně na síti, já se tam postupně zlepšuji. A to je rozdíl, proč ty zápasy dokážeme vyhrát, protože oni hrají singlově lépe, jsou výš, ale my jsme zahráli takticky výborně.

Fotogalerie