Hlavní obsah

Tati, já tu chci s tebou zůstat. Prskavec provedl syny vesnicí, pak letěl tratí

Kvalifikaci kajakářům organizátoři o hodinu urychlili kvůli hrozící bouřce, která v areálu Vaires-sur-Marne stejně nepřišla, ale aspoň měl Jiří Prskavec svoji první šichtu dříve hotovou. Suverénně a úspěšně, jak se na obhájce zlata sluší, zapsal druhý nejrychlejší čas dne.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jiří Prskavec v olympijské kvalifikaci ve Vaires-sur-Marne

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ A to si v první kvalifikaci ještě v závěru přibrzdil, když nikterak netoužil porazit domácího kajakáře Titouana Castrycka.

Taktizoval jste, abyste v semifinále nejel jako poslední hned po něm?

Trochu ano, v první jízdě jsem vypustil cíl. Kdyby on byl pátý a já první, tak je to v pohodě. Jet ale hned za ním bude těžké, protože na startu uslyšíte, co se bude dít na tribuně, což bude těžké pro koncentraci. To jsem si úplně nepřál. Ale jinak jsem jel v té první jízdě přesně to, co jsem chtěl. Úplně v pohodě, nestálo mě to moc sil a projel jsem pár setin za vítězem kvalifikace. I když Titouan pak v druhé jízdě nastavil ještě o level lepší čas.

Vy jste naopak ve druhé jízdě chyboval.

My si s Giovannim (Italem de Gennarem) na startu řekli, že na něj zkusíme zatlačit. Mně začátek vyšel krásně, pak jsem to trochu pokazil, tak jsem si říkal, že už to neklapne. Ale pořád to byla moje nejlepší druhá kvalifikační jízda na olympiádě. V Riu jsem dostal padesátku a v Tokiu měl asi pět šťouchů, takže úspěch. (úsměv)

Na postup do finálové dvanáctky bude ve čtvrtek stačit nastavení jako před první kvalifikační jízdou?

Ta trať bude náročnější, takže i když to někde neklapne, půjde to jinde dojet. Ale pokud mi to bude vycházet jako první kvalifikační jízda, bude to úplně dostačující.

Ale Francouzi tu potvrzují, že znalost domácí trati jim hodně pomáhá.

Je to jejich trať, kde jezdí čtyři roky, ale zároveň Nico (zlatý kanoista Gestin) i Titouan už kolikrát zajeli super rychlé jízdy i na jiných tratích a patří mezi špičku. Oba jsou mladí a navíc i skromní kluci, jsem rád, že je u vody máme.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Cítíte se tu jinak než před třemi lety v Tokiu?

Je to jiné, že nemám taková očekávání. Vnitřně cítím, že jsem si to schopen daleko víc užít než třeba Tokio. Možná už nějak cítím, že mám splněno. Samozřejmě jsem rád, že jsem tady a můžu soupeřit s nejlepšími, užít si olympijskou atmosféru bez covidu a plné tribuny. A pořád tu chci předvést co nejlepší výkon, potvrdil jsem si, že forma je načasovaná skvěle.

V Tokiu jste si pouštěl před závodem Pyšnou princeznu, co tady?

Doposlouchal jsem Pohádku o Raškovi, moc se mi líbila, pouštěl jsem si ji už na soustředění.

V Paříže máte i rodinu, měl jste čas se s manželkou a syny před závody potkat?

Byli za mnou jednou ve vesnici, kde jsem je provedl. Tak Jiříček říkal, že tam se mnou chce zůstat. (úsměv) Klukům se tam líbilo, Jiříček měl radost, že vyměnil nějaké odznáčky, a pro mě to bylo hezké rozptýlení, jak jsem měl den volna. Jinak se míjíme, kluci přijdou na závod až ve čtvrtek. Myslím, že si to užívají, a samozřejmě se těším, až to skončí a budeme spolu.