Hlavní obsah

Tak přece atletická medaile pro Česko, jen dvanáct let stará. Hejnová se dočkala

Česká atletika jde do závěrečného víkendu olympijského programu stále bez jediné medaile a hrozí tak, že se po 88 letech od Berlína 1936 bude vracet bez cenného kovu. Tedy alespoň co se týče aktivních sportovců. Už bývalá překážkářka Zuzana Hejnová si medailový ceremoniál v Paříži užila v pátek odpoledne, jen se vztahoval ke hrám v Londýně 2012.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Zuzana Hejnová (vlevo) se po dvanácti letech dočkala stříbrné medaile z OH v Londýně ze závodu na 400m překážek.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Medaile se nepředávaly na Stade de France, ale v centru města na náměstí Trocadéro v Parku šampionů. Tam chodí slavit své medaile s fanoušky sportovci z aktuálních her, ale prostranství, kde probíhalo slavnostní zahájení, slouží také pro alokaci cenných kovů z předchozích olympiád. Letních i zimních.

V pátek si dodatečné ceremoniály vychutnávali atleti a vzpěrači a byl to někdy nezvyklý pohled. V některých disciplínách stál na pódiu před stovkami diváků jen jeden sportovec, třeba Jamajčance Beverly McDonaldové už je 54 let a přebírala si medaili z her v Sydney skoro po čtvrtstoletí, když se posunula na bronzovou pozici…

Foto: ČTK / Petrášek Radek, Profimedia.cz

Medailová radost Zuzany Hejnové na OH v Londýně na archivním snímku z roku 2012.

Ceremoniál překážkářek z Londýna měl důstojnější formát. Na Trocadéru se sešly všechny tři medailistky, nově zlatá Američanka Lashinda Demusová, stříbrná Zuzana Hejnová a bronzová Jamajčanka Kaliese Spencerová.

Na dráze v Londýně všechny předběhla Natalja Anťuchová, která se v 31 letech dočkala olympijského zlata. Získala i stříbro se štafetou, dostala ruské státní vyznamenání.

V roce 2016 ale zjistila, že přijde o štafetovou medaili po pozitivním dopingovém testu krajanky Antoniny Krivošapkové. A za další čtyři roky byl odhalen i její podvod. Následovala ještě dlouhá právní a administrativní cesta, až se medaile po dvanácti letech konečně dostaly ke svým správným majitelkám.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Ono to není velké překvapení, tušily jsme to. A je hezké mít lepší umístění, i když já z toho vyšla asi nejlíp. Mezi třetím a druhým místem není takový rozdíl, jako když máte mít zlato místo stříbra nebo bronz namísto čtvrté příčky,“ vyprávěla Hejnová po potvrzení verdiktu.

Demusová si tak při pohledu na Eiffelovu věž vyslechla americkou hymnu, 37letá Hejnová si zase, doprovázena svým přítelem Markem a trenérkou Danou Jandovou, z několikadenní návštěvy Paříže odveze vedle zážitků i stříbrnou medaili, kterou si může doma vystavit třeba vedle svých dvou zlatých z mistrovství světa.