Hlavní obsah

Tak kdo je tady nejrychlejší? Sebevědomý šampion musel před nejsledovanějším závodem vysvětlovat

Atletika je přesně měřitelným sportem, umožňuje porovnávat výkony napříč celým světem, sestavovat tabulky… Přesto se před startem soutěží na Stade de France rozhořel spor o nejprestižnější atletické označení nejrychlejší muž světa. Jasněji o jeho majiteli bude v neděli před desátou večer.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Noah Lyles po americké kvalifikaci, kde si zajistil start v Paříži.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Jenže kdo se může označovat za nejrychlejšího muže nyní? Historicky není pochyb, výkony Jamajčana Usaina Bolta v čele s jeho světovým rekordem 9,58 s budou v Paříži těžko v ohrožení.

Nejrychlejším mužem sezony je možná trochu překvapivě Boltův krajan Kishane Thompson, který se doma v Kingstonu blýskl časem 9,77 s. A podobně nečekaným úřadujícím olympijským šampionem se před třemi lety v Tokiu stal Ital Marcell Jacobs.

Odlišný pohled má však Noah Lyles, nejvýraznější osobnost současného sprintu. Při slavnostním zahájení na řece Seině pozdravil fanoušky přes sociální sítě amerického týmu slovy: „Ahoj, tady je Noah Lyles, nejrychlejší muž na světě.“

A schytal od mnohých fanoušků kritiku. Však sám nikdy neběžel stovku tak rychle jako Thompson či letos druhý nejrychlejší Keňan Ferdinand Omanyala (9,79 s) a v historii mu patří patnácté místo. A tak svá slova vysvětloval. Nejprve pokorně.

„Nechtěl jsem se nikoho dotknout, ale titul nejrychlejšího muže a ženy planety se uděluje na velkých akcích a teď jsem to já a Sha’Carri (Richardsonová),“ argumentoval.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Vloni v Budapešti dal Lyles vzpomenout na Boltovu suverenitu, když vyhrál na mistrovství světa v Budapešti stovku, dvoustovku i sprinterskou štafetu. A ještě ambicióznější plány má pro Paříž. Tady by chtěl být členem ideálně zlaté americké štafety i na 4×400 metrů.

„To jsem já. Vždycky to budu já,“ utnul na tiskové konferenci v dějišti her debaty o nejrychlejším muži. „Všichni vědí, že tento titul patří olympijskému vítězi a mistru světa. Jedno z toho jsem já a brzy budu i to druhé,“ prohlásil už se svým tradičním sebevědomím.

„Ano, hranice mezi sebejistotou a namyšleností je tenká, je to všechno jen otázka názoru,“ nedělal si z kritiky těžkou hlavu Lyles, jehož sebedůvěra byla patrná i v seriálu Sprint, který během loňské sezony vznikal pro Netflix.

Šampiona z Tokia Jacobse příliš neuznává, vyčítal mu, že po svém titulu málo závodil, občas se pro zranění odhlašoval na poslední chvíli. A Jacobs mu to vrací. „Noah má vítěznou mentalitu, ale nevidím ho jako favorita. Více se bojím Kishanea Thompsona,“ prohlásil na tiskové konferenci italského týmu letošní mistr Evropy.

I Lyles ale letos se starty šetřil. Po domácí kvalifikaci už závodil jen na mítinku v Londýně, osobní rekord 9,81 s ho usadil na třetí místo letošních světových tabulek. Zatím má jedinou olympijskou medaili, bronz z Tokia na své oblíbené dvoustovce, který ho příliš neuspokojil. Do Japonska jel jako úřadující mistr světa.

„Tehdy jsem byl na dně, vybojoval jsem si cestu vzhůru, odstranil své slabosti a teď jsem silnější než předtím,“ prohlásil Lyles, jenž se podle svých slov z depresí dostával s pomocí několika terapeutů. A z Paříže se hodlá vracet ověšený zlatými medailemi.