Hlavní obsah

Bylo to strašně blízko, mrzí Češku. Šanci v opravách nedostane a na olympiádě končí

Aktualizováno

Taekwondistka Petra Štolbová držela s favorizovanou Korejkou I Ta-pin krok, nakonec ale při své olympijské premiéře prohrála v osmifinále 0:2. „Bylo to neskutečně blízko,“ popisuje 23letá česká reprezentantka. Ta měla ještě šanci na opravy, ale Korejka v semifinále prohrála a Štolbová tak na olympiádě definitivně končí.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Petra Štolbová potrápila favorizovanou Jihokorejku.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - I Ta-pin, obhájkyně stříbra z Tokia, byla v zápase jasnou favoritkou. Krátce po začátku vedla díky kopu do hlavy, Štolbová však dokázala vyrovnat na 4:4. „Korejka ale měla více aktivních bodů, takže kolo získala. Bylo to však strašně blízko,“ mrzí českou reprezentantku.

Druhé kolo otevřela přímým kopem do vesty soupeřky, ale Ta-pin rázem šla do vedení díky třem úderům pěstí a těsné vedení udržela.

„Když šla úder do vesty, prakticky jsem jen stála a nechala si ho dát. Zamrzly mi nohy, přibila jsem se k zemi. To byl hlavní důvod prohry ve druhém kole. Přemýšlíte, co bude, co uděláte vy, snažíte se analyzovat pohyb soupeřky, a prostě jsem nezareagovala dobře,“ líčí Štolbová.

Prohra v osmifinále ale nutně neznamenal konec nadějí. „Budu Korejce fandit, aby prošla do finále. Kdyžtak se dostanu do oprav, z nichž se můžu dostat do bojů o bronz,“ vysvětluje Češka. Ta-pin však v semifinále prohrála a Štolbová na olympijských hrách definitivně končí.

„Zůstanu tady v Grand Palais. Sundám si chrániče, půjdu se vyklusat, převléknu se, dám si jídlo. Přemýšlím, že se se vydám na krátkou procházku ven, protože ten hluk mě občas vysává. Udělám si svůj klid,“ prozrazuje Štolbová, která si účast na olympiádě zajistila jako vůbec první český teakwondista v historii.

Následovala ji parťačka Dominika Hronová, která nakonec soutěžila dříve. Ve čtvrtek v kategorii do 57 kilogramů skončila v osmifinále.

Štolbová se na olympiádě představuje v kategorii nad 67 kilogramů, i když běžně se objevuje o váhu níž. Ještě v týdnu měla 65 kilo, takže musela dopíjet na výslednou hodnotu 67,4.

„Připravovali jsme se spíše na vyšší holčiny, ale vyšla na mě Korejka, která je stejně velká. Museli jsme přehodit taktiku, začala jsem více útočit a dostávala soupeřku pod tlak. Jsem spokojená, dala jsem do toho všechno. A třeba není všem dnům konec a uvidíme se večer,“ věří.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Taekwondo:
Ženy – nad 67 kg:
1. kolo: I Ta-pin (Korea)–Štolbová (ČR) 2:0.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.